Advertisement Advertisement Advertisement
Zastój na rynku zbóż – w magazynach pozostają spore ilości ziarna

Styczeń wciąż nie spełnia giełdowych oczekiwań graczy. Notowania pszenicy zatrzymały się na poziomie 204 euro za tonę i mimo prób podbicia stawek nie chce być drożej. Jak informuje...

Kolejne zatrzymania w związku z wyłudzeniem dotacji z ARiMR

Policjanci z warszawskiego CBŚP przeprowadzili kolejną akcję wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą trudniącą się wyłudzaniem dotacji z krajowych środków budżetowych a...

Dlaczego warto odwiedzić fabrykę przed inwestycją w maszynę rolniczą?

Zakup kombajnu zbożowego lub sieczkarni samojezdnej to inwestycja na lata, a rolnicy do decyzji przygotowują się nawet przez kilkanaście miesięcy. Pomóc może wizyta w fabryce, gdzie krok...

Pieniądze na uruchomienie w 2019 r. kredytów preferencyjnych

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych W dniu 21 stycznia 2019 r. na internetowej...

ARiMR wypłaciła rolnikom ponad 11 mld złotych

Blisko 10 mld zł przekazała do 17 stycznia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na konta rolników w ramach bezpośrednich za 2018 r. i ponad 1 mld zł z tytułu płatności...

Jakie odmiany zbóż jarych zostaną wpisane do KR w 2019 roku ?

17 stycznia 2019 roku w siedzibie COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się piąte posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian roślin zbożowych w kadencji 2017-2020, poświęcone odmianom zbóż...

Rusza promocyjna oferta Banku BGŻ BNP Paribas dla rolników

Środki na produkcję rolną, inwestycje w ogniwa fotowoltaiczne i realizację projektów z dotacją unijną dostępne są na preferencyjnych warunkach w najnowszej ofercie Banku BGŻ BNP...

Podwyżki cen na rynku warzyw

Zmroziło zielone rynki. Nagły atak zimy w pierwszych dniach stycznia na południu Europy, wywindował ceny hiszpańskich, greckich czy tureckich warzyw. I chociaż mrozy miejscami odpuściły,...

Sejm uchwalił nowelizację ustawy dot. płatności bezpośrednich

Sejm w czwartek (17.01) uchwalił nowelizację ustawy dot. płatności bezpośrednich. Nowe przepisy umożliwiają składanie e-wniosków na takich samych zasadach jak w ubiegłym roku. Za...

Rośnie popyt na kukurydzę, rosną także ceny

Na giełdach towarowych rośnie popyt na kukurydzę, rosną także ceny. Wyjątkiem są tylko dostawy do portów, gdzie stawki nie zmieniają się, bo na razie realizowane są wcześniejsze...

Zaliczki dla beneficjentów PROW na lata 2014-2020

W związku z dyskusją podczas Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V Kadencji w dniu 6 grudnia 2018 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przekazała następującą...

Bronisze: Wraca moda na zapomniane warzywa

oOd pewnego czasu obserwujemy nowe trendy żywieniowe. Jednym z nich jest powrót do zapomnianych warzyw. Do tej grupy możemy zaliczyć między innymi : topinambur, kard, salsefię, boćwinę,...

KE: Zatwierdzanie pestycydów

Posłowie zgodzili się na publiczny dostęp do badań stosowanych w procedurze wydawania zezwoleń na pestycydy, w tym do wszelkich danych pomocniczych i informacji dotyczących złożonych...

Czas na rozróżnianie odmian warzyw

Jedne nadają się na surówkę inne na sok, jeszcze inne najlepsze są do kiszenia. Specjaliści z Łódzkiego Rynku Hurtowego Zjazdowa 15 stycznia br. przekonywali, że czas na rozróżnianie...

Zastój na rynku rzepaku

Gracze wracająca rynek, ale transakcji wciąż jest niewiele. W efekcie próby wybicia notowań rzepaku ponad poziom 370 euro za tonę kończą się na niczym. Jak informuje Agrobiznes rzepak...

Jak sięgnąć po pieniądze na "małe przetwórstwo" lub prowadzenie handlu detalicznego?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaprasza 21 stycznia 2019 r. na szkolenie. Temat: udzielanie pomocy w ramach poddziałania 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów...

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość ?

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych...

Rolnicy skarżą się na ubezpieczenie rzepaku

PZU traktuje metodę teledetekcji (zdjęcia lotnicze) jako bezbłędną i niepodważalną. Moim zdaniem rzepak jest w bardzo dobrym stanie - ponad 50 roślin na metr kw. - podkreśla rolnik. - W...

Wyniki rejestracji ciągników i przyczep za 2018 rok

Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych przygotowuje comiesięczne raporty dotyczące rejestracji ciągników i przyczep rolniczych. Raporty sporządzane są na podstawie danych...

Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów

Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna, są bogatsze w składniki odżywcze. To dlatego regularne jedzenie żywności ekologicznej...

Dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego

W terminie od dnia 15.01.2019 r. do dnia 25.06.2019 r. Agencja prowadzi nabór wniosków o przyznanie dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny...

O konieczności organizowania się rolników w ramach grup producenckich

O konieczności organizowania się rolników w ramach grup producenckich i tworzenia spółdzielni mówił w poniedziałek (14.01) minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas spotkania w Lubawie,...

Duży ruch na rynku zbóż – jak kształtują się ceny ?

Ceny ziarna z krajowych magazynów doganiają te oferowane w portach, co nie jest zbyt częstym zjawiskiem. Maklerzy otrzymują teraz bardzo dużo telefonów, ale do transakcji dochodzi jeszcze...

Szczepionka chroniąca pszczoły przed zgnilcem amerykańskim

Naukowcy z Helsinek w Finlandii opracowali szczepionkę chroniącą pszczoły przed niektórymi chorobami. Może to pomóc w walce z trwającym na całym świecie drastycznym spadkiem liczby...

Wnioski z Walnego Zgromadzenia ŚIR

Zarząd Świętokrzyskiej Izby Rolniczej przekazuje poniżej wnioski wypracowane podczas Walnego Zgromadzenia ŚIR, które odbyło się w dniu 20 grudnia 2018 roku, celem skierowania ich do...

Sprzedaż ciągników – grudzień 2018 r.

W grudniu 2018 r. zarejestrowano 1 472 ciągniki rolnicze, mniej o 40% (-976 szt.) niż w 2017 r. i więcej o 161% (+908 szt.) niż miesiąc wcześniej. W całym ub. roku tylko kwiecień,...

Ceny rzepaku na stabilnym poziomie

Początek roku na giełdowych parkietach był bardzo spokojny. Ale wraz z upływem stycznia gracze powracają na rynek, a wraz z ich powrotem zaczynają się pojawiać pierwsze transakcje.

PROW 2014–2020: Harmonogram naborów wniosków w 2019 r.

ARiMR udostępniła harmonogram planowanych do 31.12.2019 r. naborów wniosków w ramach PROW 2014–2020. Jak zaznacza ARiMR podane terminy mogą ulec zmianie.

Postulaty Wojewódzkich Izb Rolniczych skierowane do Rządu RP

W związku z niedostateczną realizacją dotychczas składanych postulatów zgłaszanych przez samorząd rolniczy oraz mając na względzie obecną sytuację w polskim rolnictwie i trwające...

Rozmowy przedstawicieli rolniczego samorządu z administracją

W ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi 8 stycznia br. odbyły rozmowy przedstawicieli kierownictwa resortu i samorządu rolniczego. Uczestniczyli w nich między innymi: minister Jan Krzysztof...

Informacja nt. funduszy promocji produktów rolno-spożywczych

Komisje zarządzające funduszy promocji produktów rolno-spożywczych przyjęły plany finansowe na 2019 r. Plany dla poszczególnych funduszy udostępnione są w Biuletynie Informacji...

Nie stracimy żadnych środków z PROW 2014-2020

Obszar finansowania w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich obejmuje praktycznie wszystkie aspekty dotyczące rolnictwa – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowskipodczas...

Sumy opadów w minionym tygodniu (31.12-6.01)

Gdzie w minionym tygodniu odnotowano największe sumy opadów ? Poniżej przedstawiamy sumy opadów zanotowane przez stacje meteo serwisu agropogoda.pl od 31 grudnia 2018 roku do 6 stycznia 2019...

Małe gospodarstwa jeszcze rok będą składać oświadczenia a nie e-wnioski

Do prac rządowych trafił projekt nowelizacji ustawy o płatnościach bezpośrednich, w którym resort rolnictwa proponuje przedłużenie na ten rok składania oświadczeń dla gospodarstw do...

Spokojny początek roku na rynku zbóż

Bardzo spokojny początek roku na rynku zbóż. Duże firmy przetwórcze, takie jak młyny i mieszalnie pasz mają jeszcze zapasy surowca. Jak podaje Agrobiznes przedświąteczne zakupy ziarna...

Pogoda przestała sprzyjać oziminom ?

Jeśli nie będzie przymrozków do marca to jest szansa na dobre plony - mówi ekspert. Chodzi o to, że w grudniu również nie było mroźnych dni a to oznacza, że rośliny zaczęły...

Minister rolnictwa podsumowuje 2018 rok

Rolnictwo i rozwój wsi to ogromne dziedziny, za które odpowiada Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi i które wymagają współdziałania wszystkich – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju...

Spadają dochody europejskich rolników

Jak informuje polskieradio24.pl według danych Eurostatu - po rekordowym wzroście w 2017 roku, rzeczywiste dochody z działalnosci rolniczej obniżyły się o 3 proc. a przedsiebiorców o 7...

Większe dofinasowanie do paliwa rolniczego

Od 1 stycznia 2019 r. zwiększa się, z 86 l do 100 l, limit oleju napędowego zużytego na 1 ha użytków rolnych. Producenci rolni mogą ubiegać się o zwrot podatku akcyzowego zawartego w...

Stabilizacja na rynku rzepaku

Pomimo cenowych wahań ubiegły rok producenci rzepaku mogą zaliczyć do najstabilniejszych w ciągu ostatnich lat. Różnice w stawkach notowań zamknęły się w granicach 20 euro za tonę. A...

Jak uzyskać oszczędności na środkach ochrony roślin?

Stosowanie nowoczesnych opryskiwaczy pozwala zmniejszyć wydatki na środki ochrony roślin i nawozy płynne nawet o kilkanaście procent i przeprowadzić precyzyjny oprysk w niedostępnych...

Jaki będzie rok 2019 na rynkach rolnych?

Jak informuje Agro Nawigator w 2018 ceny produktów rolnych utrzymywały się w tendencji spadkowej. Indeks cen żywności FAO w okresie styczeń-listopad 2018 był przeciętnie niższy o 3,5%...

Pszenica z USA zamiast z Rosji

W kolejnych miesiącach (szczególnie w 1h19) można spodziewać się spadku eksportu z Rosji. W przetargach organizowanych przez egipski GASC pojawia się coraz mniej ofert rosyjskich, co...

2018 r. był zdecydowanie lepszy dla producentów zbóż niż rok 2017

Powyżej dwustu euro za tonę - takim wynikiem zakończył się ubiegły rok dla notowań pszenicy na paryskim parkiecie Matif. Na minimalnym plusie nowy rok zaczyna kukurydza. Ale jak będzie...

Temperatury powietrza i opady – grudzień 2018 r.

Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo grudzień 2018 roku był ciepły i mało śnieżny. Pogoda w tym miesiącu przypominała bardziej jesień niż zimę. Jedynie początek...

Czy będą dopłaty do nasion kukurydzy i rzepaku?

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych popierając wniosek Małopolskiej Izby Rolniczej wystąpił 20 grudnia 2018 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie dopłat do powierzchni...

MRiRW: 1 stycznia weszły w życie nowe regulacje prawne

Od 1 stycznia weszły w życie nowe regulacje prawne opracowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi. Są to: Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o zwrocie podatku...

Przesilenie zimowe – rozpoczyna się astronomiczna zima

Dziś (21.12) o godzinie 23.23 powitamy astronomiczną zimę. Ta kalendarzowa rozpocznie się 22 grudnia. Dokładną godzinę rozpoczęcia astronomicznej zimy wyznacza moment przejścia...

GUS: Wynikowy szacunek zbiorów ziemniaków w 2018 r.

Na podstawie wstępnych wyników reprezentacyjnego badania czerwcowego ocenia się, że powierzchnia uprawy ziemniaków w 2018 r. była mniejsza od ubiegłorocznej o ok. 9% i wyniosła ok. 300...

GUS: Wynikowy szacunek zbiorów rzepaku w 2018 r.

Według wstępnych wyników reprezentacyjnego badania czerwcowego ocenia się, że powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku ogółem w bieżącym roku zmniejszyła się w porównaniu do roku...

Ubywa gospodarstw ekologicznych

Ubywa gospodarstw ekologicznych

 

Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Wynika to m.in. z faktu, że część z nich nie zajmowała się produkcją z przeznaczeniem na rynek, a jedynie pobieraniem dopłat. Z drugiej strony wyspecjalizowane gospodarstwa, które realnie produkują i dostarczają ekożywność, umacniają swoją pozycję na szybko rosnącym rynku. Rolnikom potrzebne jest jednak wsparcie i szeroka edukacja konsumentów dotycząca zalet zdrowej żywności. Coraz większym problemem takich gospodarstw jest również brak pracowników, bo rolnictwo ekologiczne – w większym stopniu niż tradycyjne – wymaga pracy manualnej.

Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce maleje, za to nie zmienia się liczba producentów, którzy realnie produkują i dostarczają na rynek. Można nawet powiedzieć, że stają się bardziej wykwalifikowani, produkują coraz więcej. Ubywa natomiast gospodarstw, które nic nie produkują, mają jakieś łąki czy uprawy – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Łukasz Gębka z Farmy Świętokrzyskiej i Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Według danych resortu rolnictwa, w latach 2003–2013 nastąpił w Polsce boom rolnictwa ekologicznego, a liczba takich gospodarstw zwiększyła się 11-krotnie (z 2,3 tys. do prawie 26,6 tys.). Obecnie natomiast ich liczba spada – w 2017 roku działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło już 21,4 tys. podmiotów, w tym prawie 20,3 tys. rolników ekologicznych gospodarujących na powierzchni 495 tys. ha. Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały rośliny na paszę. Na drugim miejscu znajdowały się łąki i pastwiska oraz zboża. Malejąca liczba gospodarstw ekologicznych wynika po części z faktu, że niektóre z nich nie zajmują się produkcją z przeznaczeniem na rynek, a jedynie pobierają dopłaty. Z drugiej strony, w 2017 roku znacząco wzrosła liczba podmiotów przygotowujących produkty ekologiczne – ich liczba sięgnęła 795 (z czego 664 zajmowały się wyłącznie przetwórstwem).

Aby produkcji ekologicznej było więcej, potrzebne jest wsparcie na wielu płaszczyznach. Trzeba lepiej zorganizować wsparcie ze strony ośrodków doradztwa rolniczego. Na pewno potrzebne są też pieniądze, które będą promowały żywność ekologiczną. Powinniśmy zacząć od konsumentów, bo żeby produkować, trzeba mieć gdzie sprzedawać. Trzeba pokazywać konsumentowi, jak wygląda ta produkcja, organizować spotkania w gospodarstwach, pokazywać badania świadczące o tym, że produkt ekologiczny zawiera więcej witamin, jest pozbawiony pestycydów – wylicza Łukasz Gębka.

Rosnąca świadomość konsumentów już od kilku lat znajduje odbicie w wynikach rynku. Badania pokazują, że produkty eko cieszą się w Polsce lawinowo rosnącą popularnością. Z branżowych prognoz, przytaczanych przez portalspozywczy.pl, wynika, że udział żywności ekologicznej w polskim rynku spożywczym kształtuje się na poziomie około 0,3 proc., ale do 2030 roku rynek ekożywności ma się rozwijać w tempie 20 proc. rocznie. Sprzyja temu m.in. wzrost zamożności Polaków. Z przeprowadzonego w 2017 roku badania IMAS („Żywność ekologiczna w Polsce”) wynika, że 24 proc. Polaków kupuje certyfikowane produkty ekologiczne co najmniej raz w tygodniu. Z drugiej strony konsumenci wciąż mają niewielką wiedzę m.in. na temat procesu produkcji oraz certyfikacji produktów eko i często mylnie używają zamiennie pojęć „zdrowa żywność” i „żywność ekologiczna”.

Konsumentom często wydaje się, że w produkcji ekologicznej się nic nie robi, bo wszystko samo rośnie. Dlatego takie produkty powinny być tańsze, bo przecież nie pryskamy, nie siejemy nawozu, etc. Tak niestety nie jest. Stosujemy nawozy specjalistyczne, naturalne, wszystko, co nie było poddane syntezie chemicznej i pochodzi ze środowiska naturalnego. To oznacza wyższe koszty – mówi Łukasz Gębka.

Jak podkreśla, dodatkową barierą jest fakt, że przestawienie gospodarstwa rolnego na produkcję ekologiczną to długi proces, który zajmuje około trzech lat. W tym czasie trzeba ponosić dodatkowe, wysokie koszty i spełnić rygorystyczne normy, żeby uzyskać ekocertyfikat.

Dopiero w trzecim roku uzyskujemy certyfikat i możemy sprzedawać produkty ekologiczne. Przez cały ten czas trzeba pracować nad glebą, poprawiać zawartość próchnicy w glebie, stosować nawozy zielone, czyli po zbiorach trzeba zasiewać rośliny, które budują próchnicę, dodawać nawozy pochodzenia naturalnego, które są droższe. Trzeba się z tą glebą sporo napracować, żeby ona żyła, dodawać mikroorganizmy glebowe – to wszystko ma ogromne znaczenie, aby można było osiągnąć plon wysokiej jakości – podkreśla Łukasz Gębka.

Trudnością jest też uzyskanie opłacalności przy niewielkiej skali produkcji gospodarstwa. Ekspert PIŻE podkreśla również, że w tej chwili jednym z największych problemów dla takich gospodarstw – jak i rolnictwa ogółem – jest pozyskanie pracowników.

Produkcja ekologiczna jest trudna, to jest pewnego rodzaju styl życia. Aby produkować na pewnym poziomie, potrzebujemy sporą liczbę pracowników. U nas w pełni sezonu pracuje 140 osób, ale dla niektórych gospodarstw problemem jest zorganizowanie choćby kilku osób do pracy. Nie uciekniemy od tego, bo produkcja ekologiczna wymaga pracy ręcznej. Stosujemy agrotechnikę, która eliminuje część zachwaszczenia, ale ostatecznie musimy plewić ręcznie, a to generuje koszty – mówi ekspert Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz