Advertisement Advertisement Advertisement
2019_A_Caldera
2019_A_rosahumus
Lista odmian zbóż zalecanych do uprawy w woj. świętokrzyskim w 2019 r.

Lista Odmian Zalecanych do uprawy na obszarze naszego województwa ( LOZ) na rok 2019 dla odmian: pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, pszenicy jarej, jęczmienia jarego oraz owsa.

Pomoc suszowa: Na konta rolników wpłynęło kolejne 500 mln zł

ARiMR wznowiła 28 stycznia br. wydawanie decyzji przyznających jednorazową pomoc finansową rolnikom poszkodowanym przez ubiegłoroczną suszę lub powódź. Pod koniec 2018 r. Agencja...

Sprzedaż ciągników – styczeń 2019 r.

W styczniu 2019 r. zarejestrowano 374 (+9,4%; +32 szt.) ciągniki rolnicze. Był to drugi najniższy rezultat pierwszego miesiąca roku od 2012r (kiedy rejestracje osiągnęły rekordowy poziom...

Eko bardziej dostępne dla mieszkańców województwa łódzkiego

Mimo rosnącej popularności produktów bio wśród konsumentów, wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce systematycznie spada. Wysokie tempo sprzedaży tego typu artykułów wiąże...

Fundusz AgriTech Hub inwestuje milion złotych w Usarya Polska

AgriTech Hub – fundusz Venture Capital, który wspiera w rozwoju innowacyjne projekty z sektora rolno-spożywczego, dokonał inwestycji w spółkę Usarya Polska, oferującą maszynę do...

Minister rolnictwa z wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywa z wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Celem wizyty jest intensyfikacja polsko-emirackiej współpracy w dziedzinie...

Ubezpieczenia suszy w Concordii

18 lutego br. firma Concordia Ubezpieczenia, należąca do Grupy Generali, uruchamia pilotażowy projekt ubezpieczenia upraw od ryzyka suszy. Wybranym klientom, którzy zawarli ubezpieczenie w...

Lista odmian ziemniaka zalecanych do uprawy w woj. małopolskim

Zespół Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w Węgrzcach opublikował listę odmian ziemniaka, które zaleca się do uprawy na terenie Małopolski. Lista odmian...

Zboża: Tak tanio nie było od żniw

Tak tanio jak teraz, nie było od żniw. Notowania unijnych kontraktów na pszenicę porzuciły poziom ponad 200 euro za tonę, zniżkując w ciągu ostatniego tygodnia blisko o 8 euro za tonę....

Zmiany zasad szacowania strat

Proponowane zmiany w wytycznych dla Komisji powołanych przez Wojewodę dotyczących ogólnych zasad szacowania szkód w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej, w...

Luty zaskoczył wiosenną aurą !

Miniony weekend był wyjątkowo ciepły. Najwyższe temperatury odnotowano w sobotę (16.02) – w niektórych regionach kraju popołudniu przekroczyły 15 stopni C. Nocą utrzymywały się...

31 odmian warzyw zostanie wpisanych do KR w 2019 r.

11 lutego 2019 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. rejestracji odmian roślin uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO. Komisja pozytywnie...

Jakiej pogody możemy spodziewać się wiosną 2019 roku ?

Miniony weekend (16-17.02) przyniósł nam bardzo wysokie temperatury jak na luty. Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo najwyższą temperaturę odnotowała 16 lutego stacja...

Polska żywność na targach BIOFACH

Priorytetowo traktujemy produkcję żywności wysokiej jakości i w tym kontekście podejmujemy szereg działań mających na celu rozwój sektora rolnictwa ekologicznego – podkreślił...

Skuteczna interwencja WIR w sprawie paliwa rolniczego

Po otrzymaniu sygnałów z kilku urzędów gmin oraz od rolników, Wielkopolska Izba Rolnicza podjęła pilną interwencję w celu przywrócenia możliwości ubiegania się o zwrot podatku...

Drastyczny spadek liczby owadów !

Nowe technologie, działalność człowieka oraz zmiany klimatyczne mogą mieć w najbliższych latach ogromny wpływ na globalną populację owadów. Taką tezę stawiają autorzy nowego,...

Można już składać wnioski o dopłaty bezpośrednie za 2019 r.

W tym roku po raz drugi polscy rolnicy będą składali wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych z PROW 2014-2020 obowiązkowo przez internet - za pomocą...

MRiRW nt. problemów z suszowymi kredytami preferencyjnymi

W odpowiedzi na wniosek samorządu rolniczego w sprawie warunków udzielania preferencyjnych kredytów na wznowienie produkcji [czytaj wpis: Susza: problemy z kredytami preferencyjnymi...

Lista odmian zbóż zalecanych do uprawy w woj. małopolskim

Zespół Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w Węgrzcach opublikował listę odmian, które zaleca się do uprawy na terenie Małopolski. Lista odmian zalecanych do...

Bronisze: Bardzo wysokie ceny warzyw krajowych

W lutym zazwyczaj obserwujemy wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały...

Wielkopolskie rolnictwo wobec współczesnych zagrożeń

Pod takim hasłem odbywało się dziś Wielkopolskie Forum Rolnicze, w którym uczestniczył, kontynuujący wizytę w Wielkopolsce, minister rolnictwa i rozwoju Jan Krzysztof Ardanowski. Debatę...

Czy wyczerpały się dopłaty do kredytów klęskowych?

W związku z powyższym, Zarząd KRIR zwrócił się do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o informację kiedy zostaną wznowione limity dla kredytów klęskowych i poprosił o pilną interwencję...

Koalicja na rzecz Bio wyznaczyła priorytetowe kierunki działania

Pierwsze posiedzenie Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio odbyło się 22 stycznia 2019 roku w Warszawie. Celem spotkania było zdiagnozowanie głównych wyzwań, jakie stoją przed...

Powstaje pierwszy w Polsce Plan przeciwdziałania skutkom suszy

Powstaje pierwszy w Polsce Plan przeciwdziałania skutkom suszy Powstaje Plan przeciwdziałania skutkom suszy. To pierwszy tak kompleksowy projekt działań w tej dziedzinie w naszym kraju. Już...

Rzepak: Było drożej, znów jest taniej

Dzisiaj (13.02) za tonę rzepaku można uzyskać maksymalnie 1605 zł/t. Cena uzależniona jest od zaolejenia nasion i regionu zakupu. Taniej jest na wschodzie kraju, drożej wzdłuż zachodniej...

MRiRW: Społeczeństwo obawia się środków chemicznych

Na świecie wiele się zmienia. Nie jest już celem stosowanie chemii w coraz większej ilości i dawkach, ale wprost przeciwnie – szukanie alternatyw – podkreślił minister Jan Krzysztof...

Większe finansowanie obszarów wiejskich

We wtorek (12.02) na posiedzeniu Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków europejskich w ramach PROW na lata...

Minister rolnictwa: Wszyscy otrzymają zwrot za paliwo rolnicze

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zapewnia, że wszyscy będą mogli rozliczyć faktury za olej napędowy zużyty do produkcji rolnej bez względu na kod, jakim są oznaczone –...

Oziminy mają się całkiem dobrze. Jak przekłada się to na ich ceny ?

Pierwsze, bardzo wstępne szacunki już są. Wynika z nich, że oziminy, mimo nie do końca sprzyjającej pogody, mają się całkiem dobrze. To dało pierwszy sygnał kupującym w całej...

Wniosek o utrzymanie derogacji w zakresie stosowania zapraw neonikotynoidowych

Realizując wniosek zgłoszony podczas XIV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V kadencji, Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie w sprawie utrzymania...

Oświadczenia zamiast wniosków o dopłaty również w tym roku

W tym roku po raz drugi polscy rolnicy będą składali wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych z PROW 2014-2020 obowiązkowo przez internet - za pomocą...

Rozmowy ministra rolnictwa z rolnikami w Świeciu

Ponad 200 rolników uczestniczyło w poniedziałek (11.02) w spotkaniu z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim w Świeciu. Szef resortu rolnictwa odpowiadał na pytania związane przede...

Notowania zbóż ruszyły w dół

Nowy tydzień, nowe stawki. Na giełdach towarowych notowania zbóż ruszyły w dół. Na razie o 10 złotych za tonę. W portach trwa realizacja starych umów, ale długo utrzymujące się...

WIR: Paliwo rolnicze nie dla wszystkich

Jak informuje Wielkopolska Izba Rolnicza w myśl przepisów obowiązujących od początku bieżącego roku, zwrot podatku akcyzowego przysługuje do oleju napędowego oznaczonego kodem CN 2710...

KOWR: Restrukturyzacja zadłużonych podmiotów

Z dniem 8 lutego 2019 r na podstawie Ustawy z dnia 9 listopada 2018 r. o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne (Dz. U. z 2019 r. poz. 33) - podmiot...

MIiR ws. przepisów dotyczących ewidencji gruntów i budynków

W odpowiedzi na wniosek KRIR w sprawie zmian przepisów dotyczących ewidencji gruntów i budynków, aby na wniosek rolników, których grunty zostały ujęte jako drogi, a nie są tak...

Opinia do zmian w "Rolnictwie ekologicznym"

Warunkiem uzyskania płatności ekologicznej jest udokumentowanie wytworzenia plonu w ramach Pakietów 1-3, 7-9 oraz wariantu 4 i 10. Należy udokumentować wytworzenie w ramach każdego pakietu...

Lubuskie - kolejne rozmowy ministra rolnictwa z rolnikami

Lubuskie, to jest ewenement na skalę Polski, razem z moim województwem kujawsko-pomorskim. Tu rolnictwo jest dobrze zorganizowane. Wszystkie organizacje, nawet jeśli nie lubią się za...

W Grójcu w 2018 r. zgłoszono 77 wypadków przy pracy rolniczej

Do PT KRUS w Grójcu w roku 2018 zgłoszono 77 wypadków przy pracy rolniczej co w porównaniu do roku 2017 – 81 wypadków nastąpił spadek o 4 zgłoszenia. Większość wypadków to upadki...

Przepisy ustawy o drogach publicznych w zakresie ustawiania zapór przeciwśnieżnych

W związku z wystąpieniem Zarządu KRIR >>> na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej z dnia 27 listopada 2018 r. w sprawie zmiany przepisów ustawy o drogach publicznych w zakresie...

ARiMR: Kredyty preferencyjne – dodatkowa pula środków

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych. 7 lutego 2019 r. na internetowej...

Wiosna w nawożeniu będzie dużo tańsza ?

Chociaż zima w pełni, czas na pierwsze większe przygotowania do sezonu nawozowego. Część rolników myśli co wysiać, inni już stosują pojedyncze zabiegi. Ale wszyscy planują zakupy i...

To jeszcze nie koniec protestów !

Skończyła się demonstracja rolników przed Pałacem Prezydenckim. "Nie przerywamy działań" - zapowiedział w środę Michał Kołodziejczak, jeden z liderów organizującej protest...

Rok 2018 czwartym najcieplejszym w historii pomiarów

Według najnowszego raportu Światowej Organizacji Meteorologicznej, 20 najcieplejszych lat w historii pomiarów odnotowano w ciągu ostatnich 22 lat. Rok 2018 zajął czwarte miejsce w rankingu...

Wątpliwości związane ze stosowaniem nawozów

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami zgłaszanymi przez rolników dotyczącymi „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze...

MRiRW: Rozmowy z rolnikami na Dolnym Śląsku

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywał w środę (6.02) w województwie dolnośląskim. Wizytę rozpoczęło spotkanie z Wojewodą Dolnośląskim i działającym...

Zmiany w badaniach statystycznych dotyczących melioracji

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie programu badań statystycznych statystyki publicznej na rok 2018 (Dz. U. poz. 149) weszło w...

Rolnicy protestują w Warszawie !

Rolnicy protestują w Warszawie. Sprzed Pałacu Kultury i Nauki przeszli na Krakowskie Przedmieście. Podkreślają, że chcą wywrzeć presję na prezydenta Polski, ale manifestacja na...

Coroczne rozbieżności w powierzchni PEG kłopotliwe dla rolników

Do Krajowej Rady Izb Rolniczych napływają sygnały z wojewódzkich izb rolniczych iż w dalszym ciągu rolnicy zgłaszają problemy, iż w otrzymywanych z ARiMR kolejnych spersonalizowanych...

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat

Wartość eksportu polskiej żywności za 2018 rok prawdopodobnie znacznie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem w dotychczasowej historii. Polscy producenci, aby rozwijać się...

Żelki z warzyw ?

Żelki z warzyw ?

Na Wydziale Nauk o Żywności powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelek. Zmieniające się trendy żywieniowe kreują potrzebę tworzenia nowych produktów. Świadomi konsumenci chętniej sięgają po te z większą zawartością składników bioaktywnych lub z obniżoną zawartością tych niepożądanych. Na rynku pojawia się coraz więcej zdrowszych alternatyw dla popularnych słodyczy, np. czekolada o zmniejszonej zawartości cukru, batony bezglutenowe.

Większość dostępnych na rynku łakoci ma owocowy smak: kojarzy się on z naturalną słodyczą owoców oraz ich przyjemnym zapachem. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz buraka, które wzbogaciły błonnikiem (inuliną) oraz ekstraktem polifenolowym z rośliny zwanej „dzikim ogórkiem” (Cyclanthera pedata).

„Dziki ogórek” – co to takiego?

Roślina ta naturalnie pochodzi z górskich obszarów Ameryki Południowej. To jednoroczne pnącze z rzędu dyniowców i rodzaju dyniowatych. Owocem są zielone jagody o kształcie smukłej papryki. Surowe w smaku zbliżone są do ogórka, natomiast po ugotowaniu zmieniają smak na paprykowy. Zawartość witaminy A, witamin z grupy B, soli mineralnych oraz polifenoli sprawia, że cyklantera jest atrakcyjnym żywieniowo surowcem.

Polifenole z ekstraktu wykazują głównie działanie przeciwutleniające. Odpowiedzialne są za usuwanie wolnych rodników. Jest to zjawisko pożądane: powoduje spowolnienie starzenia się organizmu, obniża ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia.

Inulina Orafti®HSI firmy BENEO-Orafti S.A. stanowiąca składnik żelków jest błonnikiem uzyskanym z cykorii. Dodano go po to, by uzyskać właściwości funkcjonalne – spożycie 12 g inuliny dziennie poprawia perystaltykę jelit. Produkt ten posiada udokumentowane działanie funkcjonalne, o czym mówi Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/2314 z dnia 7 grudnia 2015 r. Dzięki temu na opakowaniu żelek można zamieścić zawarte w rozporządzeniu oświadczenie zdrowotne.

Koncentrat z marchwi i buraka kształtuje smak i barwę żelek, a także dodaje im wartości odżywczych. Betanina z buraka oraz karoteny z marchwi stanowią naturalny barwnik dla produktu. Mają również działanie zdrowotne. Betanina znana jest m.in. ze zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi, karoteny pozytywnie wpływają na wzrok.

Tradycyjne żelki powszechnie obecne na rynku składają się w głównej mierze z syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, żelatyny, barwników i aromatów pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, czasem zawierają też dodatek soku owocowego i/lub witamin. Produkty tego typu zwykle nie dostarczają wartości odżywczych, a jedynie energii. Nadmierne spożycie fruktozy pochodzącej z wyżej wymienionego syropu powoduje wzmożoną lipogenezę, co skutkuje odkładaniem się tłuszczu w okolicach brzucha, prowadząc do niebezpiecznej otyłości trzewnej. Wśród składu surowcowego handlowych żelek można znaleźć barwniki syntetyczne takie jak np. czerwień koszenilowa – podejrzewana o możliwość powodowania nadpobudliwości u dzieci, żółcień chinoninowa – powodująca objawy alergiczne.

Warzywne żelki są idealne dla wegan ze względu na zastąpienie żelatyny pochodzenia zwierzęcego pektyną pochodzącą z roślin. Opracowana receptura pozwala na zawarcie 100% równowartości odżywczej soku z buraka lub marchwi w 100 g produktu. Wybierając tego typu produkt, konsument korzysta na obniżonej zawartości cukru, braku sztucznych barwników, aromatów oraz właściwościach funkcjonalnych dzięki zawartości polifenoli i inuliny.

W składzie warzywnych żelek znajdują się: cukier, inulina, koncentrat soku z marchwi lub buraka, pektyna oraz kwasek cytrynowy. Produkt ten można uznać jako produkt „czystej etykiety”. Warzywne żelki, dzięki zawartej inulinie, mogą być ciekawym rozwiązaniem dla osób starszych, które zapominają o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika. Może to być również sposób na przemycenie składników warzywnych do diety dzieci, które z reguły nie przepadają za jarzynami.

Tagi:

warzywa

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz