Advertisement Advertisement Advertisement
Pieniądze na uruchomienie w 2019 r. kredytów preferencyjnych

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych W dniu 21 stycznia 2019 r. na internetowej...

ARiMR wypłaciła rolnikom ponad 11 mld złotych

Blisko 10 mld zł przekazała do 17 stycznia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na konta rolników w ramach bezpośrednich za 2018 r. i ponad 1 mld zł z tytułu płatności...

Jakie odmiany zbóż jarych zostaną wpisane do KR w 2019 roku ?

17 stycznia 2019 roku w siedzibie COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się piąte posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian roślin zbożowych w kadencji 2017-2020, poświęcone odmianom zbóż...

Rusza promocyjna oferta Banku BGŻ BNP Paribas dla rolników

Środki na produkcję rolną, inwestycje w ogniwa fotowoltaiczne i realizację projektów z dotacją unijną dostępne są na preferencyjnych warunkach w najnowszej ofercie Banku BGŻ BNP...

Podwyżki cen na rynku warzyw

Zmroziło zielone rynki. Nagły atak zimy w pierwszych dniach stycznia na południu Europy, wywindował ceny hiszpańskich, greckich czy tureckich warzyw. I chociaż mrozy miejscami odpuściły,...

Sejm uchwalił nowelizację ustawy dot. płatności bezpośrednich

Sejm w czwartek (17.01) uchwalił nowelizację ustawy dot. płatności bezpośrednich. Nowe przepisy umożliwiają składanie e-wniosków na takich samych zasadach jak w ubiegłym roku. Za...

Rośnie popyt na kukurydzę, rosną także ceny

Na giełdach towarowych rośnie popyt na kukurydzę, rosną także ceny. Wyjątkiem są tylko dostawy do portów, gdzie stawki nie zmieniają się, bo na razie realizowane są wcześniejsze...

Zaliczki dla beneficjentów PROW na lata 2014-2020

W związku z dyskusją podczas Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V Kadencji w dniu 6 grudnia 2018 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przekazała następującą...

Bronisze: Wraca moda na zapomniane warzywa

oOd pewnego czasu obserwujemy nowe trendy żywieniowe. Jednym z nich jest powrót do zapomnianych warzyw. Do tej grupy możemy zaliczyć między innymi : topinambur, kard, salsefię, boćwinę,...

KE: Zatwierdzanie pestycydów

Posłowie zgodzili się na publiczny dostęp do badań stosowanych w procedurze wydawania zezwoleń na pestycydy, w tym do wszelkich danych pomocniczych i informacji dotyczących złożonych...

Czas na rozróżnianie odmian warzyw

Jedne nadają się na surówkę inne na sok, jeszcze inne najlepsze są do kiszenia. Specjaliści z Łódzkiego Rynku Hurtowego Zjazdowa 15 stycznia br. przekonywali, że czas na rozróżnianie...

Zastój na rynku rzepaku

Gracze wracająca rynek, ale transakcji wciąż jest niewiele. W efekcie próby wybicia notowań rzepaku ponad poziom 370 euro za tonę kończą się na niczym. Jak informuje Agrobiznes rzepak...

Jak sięgnąć po pieniądze na "małe przetwórstwo" lub prowadzenie handlu detalicznego?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaprasza 21 stycznia 2019 r. na szkolenie. Temat: udzielanie pomocy w ramach poddziałania 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów...

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość ?

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych...

Rolnicy skarżą się na ubezpieczenie rzepaku

PZU traktuje metodę teledetekcji (zdjęcia lotnicze) jako bezbłędną i niepodważalną. Moim zdaniem rzepak jest w bardzo dobrym stanie - ponad 50 roślin na metr kw. - podkreśla rolnik. - W...

Wyniki rejestracji ciągników i przyczep za 2018 rok

Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych przygotowuje comiesięczne raporty dotyczące rejestracji ciągników i przyczep rolniczych. Raporty sporządzane są na podstawie danych...

Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów

Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna, są bogatsze w składniki odżywcze. To dlatego regularne jedzenie żywności ekologicznej...

Dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego

W terminie od dnia 15.01.2019 r. do dnia 25.06.2019 r. Agencja prowadzi nabór wniosków o przyznanie dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny...

O konieczności organizowania się rolników w ramach grup producenckich

O konieczności organizowania się rolników w ramach grup producenckich i tworzenia spółdzielni mówił w poniedziałek (14.01) minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas spotkania w Lubawie,...

Duży ruch na rynku zbóż – jak kształtują się ceny ?

Ceny ziarna z krajowych magazynów doganiają te oferowane w portach, co nie jest zbyt częstym zjawiskiem. Maklerzy otrzymują teraz bardzo dużo telefonów, ale do transakcji dochodzi jeszcze...

Szczepionka chroniąca pszczoły przed zgnilcem amerykańskim

Naukowcy z Helsinek w Finlandii opracowali szczepionkę chroniącą pszczoły przed niektórymi chorobami. Może to pomóc w walce z trwającym na całym świecie drastycznym spadkiem liczby...

Wnioski z Walnego Zgromadzenia ŚIR

Zarząd Świętokrzyskiej Izby Rolniczej przekazuje poniżej wnioski wypracowane podczas Walnego Zgromadzenia ŚIR, które odbyło się w dniu 20 grudnia 2018 roku, celem skierowania ich do...

Sprzedaż ciągników – grudzień 2018 r.

W grudniu 2018 r. zarejestrowano 1 472 ciągniki rolnicze, mniej o 40% (-976 szt.) niż w 2017 r. i więcej o 161% (+908 szt.) niż miesiąc wcześniej. W całym ub. roku tylko kwiecień,...

Ubywa gospodarstw ekologicznych

Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Wynika to m.in. z faktu, że część z nich nie zajmowała się produkcją z przeznaczeniem na rynek, a jedynie...

Ceny rzepaku na stabilnym poziomie

Początek roku na giełdowych parkietach był bardzo spokojny. Ale wraz z upływem stycznia gracze powracają na rynek, a wraz z ich powrotem zaczynają się pojawiać pierwsze transakcje.

PROW 2014–2020: Harmonogram naborów wniosków w 2019 r.

ARiMR udostępniła harmonogram planowanych do 31.12.2019 r. naborów wniosków w ramach PROW 2014–2020. Jak zaznacza ARiMR podane terminy mogą ulec zmianie.

Postulaty Wojewódzkich Izb Rolniczych skierowane do Rządu RP

W związku z niedostateczną realizacją dotychczas składanych postulatów zgłaszanych przez samorząd rolniczy oraz mając na względzie obecną sytuację w polskim rolnictwie i trwające...

Rozmowy przedstawicieli rolniczego samorządu z administracją

W ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi 8 stycznia br. odbyły rozmowy przedstawicieli kierownictwa resortu i samorządu rolniczego. Uczestniczyli w nich między innymi: minister Jan Krzysztof...

Informacja nt. funduszy promocji produktów rolno-spożywczych

Komisje zarządzające funduszy promocji produktów rolno-spożywczych przyjęły plany finansowe na 2019 r. Plany dla poszczególnych funduszy udostępnione są w Biuletynie Informacji...

Nie stracimy żadnych środków z PROW 2014-2020

Obszar finansowania w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich obejmuje praktycznie wszystkie aspekty dotyczące rolnictwa – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowskipodczas...

Sumy opadów w minionym tygodniu (31.12-6.01)

Gdzie w minionym tygodniu odnotowano największe sumy opadów ? Poniżej przedstawiamy sumy opadów zanotowane przez stacje meteo serwisu agropogoda.pl od 31 grudnia 2018 roku do 6 stycznia 2019...

Małe gospodarstwa jeszcze rok będą składać oświadczenia a nie e-wnioski

Do prac rządowych trafił projekt nowelizacji ustawy o płatnościach bezpośrednich, w którym resort rolnictwa proponuje przedłużenie na ten rok składania oświadczeń dla gospodarstw do...

Spokojny początek roku na rynku zbóż

Bardzo spokojny początek roku na rynku zbóż. Duże firmy przetwórcze, takie jak młyny i mieszalnie pasz mają jeszcze zapasy surowca. Jak podaje Agrobiznes przedświąteczne zakupy ziarna...

Pogoda przestała sprzyjać oziminom ?

Jeśli nie będzie przymrozków do marca to jest szansa na dobre plony - mówi ekspert. Chodzi o to, że w grudniu również nie było mroźnych dni a to oznacza, że rośliny zaczęły...

Minister rolnictwa podsumowuje 2018 rok

Rolnictwo i rozwój wsi to ogromne dziedziny, za które odpowiada Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi i które wymagają współdziałania wszystkich – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju...

Spadają dochody europejskich rolników

Jak informuje polskieradio24.pl według danych Eurostatu - po rekordowym wzroście w 2017 roku, rzeczywiste dochody z działalnosci rolniczej obniżyły się o 3 proc. a przedsiebiorców o 7...

Większe dofinasowanie do paliwa rolniczego

Od 1 stycznia 2019 r. zwiększa się, z 86 l do 100 l, limit oleju napędowego zużytego na 1 ha użytków rolnych. Producenci rolni mogą ubiegać się o zwrot podatku akcyzowego zawartego w...

Stabilizacja na rynku rzepaku

Pomimo cenowych wahań ubiegły rok producenci rzepaku mogą zaliczyć do najstabilniejszych w ciągu ostatnich lat. Różnice w stawkach notowań zamknęły się w granicach 20 euro za tonę. A...

Jak uzyskać oszczędności na środkach ochrony roślin?

Stosowanie nowoczesnych opryskiwaczy pozwala zmniejszyć wydatki na środki ochrony roślin i nawozy płynne nawet o kilkanaście procent i przeprowadzić precyzyjny oprysk w niedostępnych...

Jaki będzie rok 2019 na rynkach rolnych?

Jak informuje Agro Nawigator w 2018 ceny produktów rolnych utrzymywały się w tendencji spadkowej. Indeks cen żywności FAO w okresie styczeń-listopad 2018 był przeciętnie niższy o 3,5%...

Pszenica z USA zamiast z Rosji

W kolejnych miesiącach (szczególnie w 1h19) można spodziewać się spadku eksportu z Rosji. W przetargach organizowanych przez egipski GASC pojawia się coraz mniej ofert rosyjskich, co...

2018 r. był zdecydowanie lepszy dla producentów zbóż niż rok 2017

Powyżej dwustu euro za tonę - takim wynikiem zakończył się ubiegły rok dla notowań pszenicy na paryskim parkiecie Matif. Na minimalnym plusie nowy rok zaczyna kukurydza. Ale jak będzie...

Temperatury powietrza i opady – grudzień 2018 r.

Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo grudzień 2018 roku był ciepły i mało śnieżny. Pogoda w tym miesiącu przypominała bardziej jesień niż zimę. Jedynie początek...

Czy będą dopłaty do nasion kukurydzy i rzepaku?

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych popierając wniosek Małopolskiej Izby Rolniczej wystąpił 20 grudnia 2018 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie dopłat do powierzchni...

MRiRW: 1 stycznia weszły w życie nowe regulacje prawne

Od 1 stycznia weszły w życie nowe regulacje prawne opracowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi. Są to: Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o zwrocie podatku...

Przesilenie zimowe – rozpoczyna się astronomiczna zima

Dziś (21.12) o godzinie 23.23 powitamy astronomiczną zimę. Ta kalendarzowa rozpocznie się 22 grudnia. Dokładną godzinę rozpoczęcia astronomicznej zimy wyznacza moment przejścia...

GUS: Wynikowy szacunek zbiorów ziemniaków w 2018 r.

Na podstawie wstępnych wyników reprezentacyjnego badania czerwcowego ocenia się, że powierzchnia uprawy ziemniaków w 2018 r. była mniejsza od ubiegłorocznej o ok. 9% i wyniosła ok. 300...

GUS: Wynikowy szacunek zbiorów rzepaku w 2018 r.

Według wstępnych wyników reprezentacyjnego badania czerwcowego ocenia się, że powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku ogółem w bieżącym roku zmniejszyła się w porównaniu do roku...

GUS: Wynikowy szacunek zbiorów warzyw gruntowych w 2018 r.

Produkcję warzyw gruntowych szacuje się obecnie na ponad 4,1 mln t, tj. na poziomie ok. 10% niższym w porównaniu do roku ubiegłego. Warunki tegorocznej wegetacji warzyw gruntowych były...

GUS: Jesienna ocena stanu upraw ozimych w 2018 roku

Ciepła i słoneczna pogoda we wrześniu stwarzała dobre warunki dla przeprowadzania zbioru upraw, ale niekorzystnie wpłynęła...

Rośnie globalne zapotrzebowanie na żywność !

Rośnie globalne zapotrzebowanie na żywność !

Do 2050 roku rolnictwo będzie musiało zaspokoić potrzeby żywieniowe 9,7 mld osób. To wyzwanie, szczególnie że obecnie ok. 30 proc. gruntów rolnych jest zdewastowanych, a rolnictwo zużywa 70 proc. światowych zasobów wody, które dramatycznie się kurczą. Problem stanowi też jakość – antybiotyki, pestycydy czy wysoko przetworzona żywność – oraz system dystrybucji, bo każdego roku marnuje się ok. 1,3 mld ton jedzenia. Przyszłość to trendy takie jak zero waste, nutrigenomika, alternatywne źródła białka czy miejskie ogrody, które pozwolą odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie bez niszczenia środowiska naturalnego.

Na każdym z etapów począwszy od produkcji, przetwarzania jedzenia czy transportu i dystrybucji cały system związany z jedzeniem w przyszłości będzie musiał się zmienić – podkreśla w rozmowie z agencji Newseria Biznes Aleksandra Trapp, ekspert infuture hatalska foresight institute.

Jak wynika z raportu „The Future of Food”, opracowanego przez infuture institute we współpracy z Tesco, do 2050 roku rolnictwo będzie już musiało zaspokoić potrzeby żywieniowe 9,7 mld osób, a do 2100 roku – aż 11,2 mld. Według szacunków Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w połowie tego stulecia rolnictwo musi wyprodukować o 50 proc. więcej żywności, pasz i biopaliw niż w 2012 roku.

Tymczasem kluczowe zasoby naturalne nie tylko są ograniczone, lecz także stopniowo się wyczerpują. Według FAO już w tej chwili ok. 30 proc. gruntów rolnych jest zdewastowanych, a pozostałe są wykorzystane ponad poziom ich naturalnego odtworzenia. Rolnictwo zużywa też 70 proc. światowych zasobów wody słodkiej (na gospodarstwa domowe przypada raptem 10 proc., pozostałe 20 proc. zużywa przemysł). Do wyprodukowania zaledwie jednego hamburgera trzeba zużyć aż 200 litrów wody (i 1,09 MW energii). W perspektywie nadchodzących 50 lat braki wody mogą stanowić najpoważniejszy czynnik ograniczający produkcję żywności – podkreślają autorzy raportu.

Wyzwaniem dla światowego rolnictwa jest wyżywienie rosnącej liczby ludności, nie niszcząc przy tym jeszcze bardziej środowiska naturalnego. Problem stanowi też jego jakość i system dystrybucji. Mimo że światowe rolnictwo już dzisiaj mogłoby zaspokoić potrzeby żywieniowe całej populacji – około 800 mln osób na świecie pozostaje niedożywionych, a według danych ONZ każdego roku marnuje się ok. 1,3 mld ton żywności.

Większość badanych przez nas osób wskazuje, że przyszłość jedzenia jest roślinna, że będziemy bazować w dużej mierze na roślinach, które będą dostarczały nam wielu składników odżywczych. Pojawiały się również wskazania, że w przyszłości będziemy szli w kierunku zamiennika białka, jakim są owady. Co prawda Polacy może wciąż nie są gotowi na owady w wersji nieprzetworzonej – bardziej na przykład w postaci mączki – ale jest to też jedna z opcji, która być może pozwoli nam w przyszłości zaspokoić zapotrzebowanie na białko – mówi Aleksandra Trapp.

Według ekspertów, w przyszłości pokarmy określane mianem superfoods, pokarmy roślinne i alternatywne źródła białka (np. owady) mogą stanowić odpowiedź na zbyt duże ilości spożywanego mięsa. Trendem, który będzie przybierać na popularności, stanie się także nutrigenomika (jedzenie jako lekarstwo) – jako odpowiedź na choroby cywilizacyjne czy starzenie się społeczeństwa.

W raporcie zaproponowaliśmy różne scenariusze, które pokazują, w jakim kierunku mogą pójść zmiany. Jeden z nich zakłada, że możemy własne jedzenie hodować w miastach. Takie inicjatywy pojawiają się już m.in. w Gdańsku, Warszawie czy Toruniu. Już dzisiaj widzimy, że miasta stają się tzw. jadalne. Zamiast jarzębiny zaczynamy hodować śliwy czy jabłonie, pojawiają się ogrody miejskie, w których możemy sami hodować jedzenie – mówi Aleksandra Trapp.

Jednocześnie ekspertka infuture institute podkreśla, że zmian wymaga również podejście samych konsumentów, którzy z jednej strony zaczynają dostrzegać wady sztucznie hodowane, wysokoprzetworzonej żywności, a z drugiej wciąż przykładają zbyt małą wagę do spożywanego jedzenia.

Z jednej strony żyjemy w kulturze jedzeniowej, foodie culture. Poświęcamy bardzo dużo czasu jedzeniu, oglądamy programy kulinarne, uwielbiamy blogerów kulinarnych, kupujemy książki kulinarne, oglądamy jedzenie na Facebooku i Instagramie. Z drugiej strony jemy szybko, często nie zwracamy uwagi na to, jakie składniki wybieramy, jemy gdzieś w przelocie. Niewiele osób je śniadania czy obiady w domu. Chcielibyśmy jeść dobrze i zdrowo, ale wciąż średnio nam to wychodzi. Jednak zmiany nadchodzą – z optymizmem zauważamy, że ludzie coraz więcej uwagi zwracają na to co jedzą, jak jedzą i skąd pochodzą składniki, które wybierają – mówi Aleksandra Trapp.


komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz