Advertisement Advertisement Advertisement
2019_A_Caldera
2019_A_rosahumus
Lista odmian zbóż zalecanych do uprawy w woj. świętokrzyskim w 2019 r.

Lista Odmian Zalecanych do uprawy na obszarze naszego województwa ( LOZ) na rok 2019 dla odmian: pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, pszenicy jarej, jęczmienia jarego oraz owsa.

Pomoc suszowa: Na konta rolników wpłynęło kolejne 500 mln zł

ARiMR wznowiła 28 stycznia br. wydawanie decyzji przyznających jednorazową pomoc finansową rolnikom poszkodowanym przez ubiegłoroczną suszę lub powódź. Pod koniec 2018 r. Agencja...

Sprzedaż ciągników – styczeń 2019 r.

W styczniu 2019 r. zarejestrowano 374 (+9,4%; +32 szt.) ciągniki rolnicze. Był to drugi najniższy rezultat pierwszego miesiąca roku od 2012r (kiedy rejestracje osiągnęły rekordowy poziom...

Eko bardziej dostępne dla mieszkańców województwa łódzkiego

Mimo rosnącej popularności produktów bio wśród konsumentów, wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce systematycznie spada. Wysokie tempo sprzedaży tego typu artykułów wiąże...

Fundusz AgriTech Hub inwestuje milion złotych w Usarya Polska

AgriTech Hub – fundusz Venture Capital, który wspiera w rozwoju innowacyjne projekty z sektora rolno-spożywczego, dokonał inwestycji w spółkę Usarya Polska, oferującą maszynę do...

Minister rolnictwa z wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywa z wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Celem wizyty jest intensyfikacja polsko-emirackiej współpracy w dziedzinie...

Ubezpieczenia suszy w Concordii

18 lutego br. firma Concordia Ubezpieczenia, należąca do Grupy Generali, uruchamia pilotażowy projekt ubezpieczenia upraw od ryzyka suszy. Wybranym klientom, którzy zawarli ubezpieczenie w...

Lista odmian ziemniaka zalecanych do uprawy w woj. małopolskim

Zespół Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w Węgrzcach opublikował listę odmian ziemniaka, które zaleca się do uprawy na terenie Małopolski. Lista odmian...

Zboża: Tak tanio nie było od żniw

Tak tanio jak teraz, nie było od żniw. Notowania unijnych kontraktów na pszenicę porzuciły poziom ponad 200 euro za tonę, zniżkując w ciągu ostatniego tygodnia blisko o 8 euro za tonę....

Zmiany zasad szacowania strat

Proponowane zmiany w wytycznych dla Komisji powołanych przez Wojewodę dotyczących ogólnych zasad szacowania szkód w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej, w...

Luty zaskoczył wiosenną aurą !

Miniony weekend był wyjątkowo ciepły. Najwyższe temperatury odnotowano w sobotę (16.02) – w niektórych regionach kraju popołudniu przekroczyły 15 stopni C. Nocą utrzymywały się...

31 odmian warzyw zostanie wpisanych do KR w 2019 r.

11 lutego 2019 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. rejestracji odmian roślin uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO. Komisja pozytywnie...

Jakiej pogody możemy spodziewać się wiosną 2019 roku ?

Miniony weekend (16-17.02) przyniósł nam bardzo wysokie temperatury jak na luty. Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo najwyższą temperaturę odnotowała 16 lutego stacja...

Polska żywność na targach BIOFACH

Priorytetowo traktujemy produkcję żywności wysokiej jakości i w tym kontekście podejmujemy szereg działań mających na celu rozwój sektora rolnictwa ekologicznego – podkreślił...

Skuteczna interwencja WIR w sprawie paliwa rolniczego

Po otrzymaniu sygnałów z kilku urzędów gmin oraz od rolników, Wielkopolska Izba Rolnicza podjęła pilną interwencję w celu przywrócenia możliwości ubiegania się o zwrot podatku...

Drastyczny spadek liczby owadów !

Nowe technologie, działalność człowieka oraz zmiany klimatyczne mogą mieć w najbliższych latach ogromny wpływ na globalną populację owadów. Taką tezę stawiają autorzy nowego,...

Można już składać wnioski o dopłaty bezpośrednie za 2019 r.

W tym roku po raz drugi polscy rolnicy będą składali wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych z PROW 2014-2020 obowiązkowo przez internet - za pomocą...

MRiRW nt. problemów z suszowymi kredytami preferencyjnymi

W odpowiedzi na wniosek samorządu rolniczego w sprawie warunków udzielania preferencyjnych kredytów na wznowienie produkcji [czytaj wpis: Susza: problemy z kredytami preferencyjnymi...

Lista odmian zbóż zalecanych do uprawy w woj. małopolskim

Zespół Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w Węgrzcach opublikował listę odmian, które zaleca się do uprawy na terenie Małopolski. Lista odmian zalecanych do...

Bronisze: Bardzo wysokie ceny warzyw krajowych

W lutym zazwyczaj obserwujemy wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały...

Wielkopolskie rolnictwo wobec współczesnych zagrożeń

Pod takim hasłem odbywało się dziś Wielkopolskie Forum Rolnicze, w którym uczestniczył, kontynuujący wizytę w Wielkopolsce, minister rolnictwa i rozwoju Jan Krzysztof Ardanowski. Debatę...

Czy wyczerpały się dopłaty do kredytów klęskowych?

W związku z powyższym, Zarząd KRIR zwrócił się do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o informację kiedy zostaną wznowione limity dla kredytów klęskowych i poprosił o pilną interwencję...

Koalicja na rzecz Bio wyznaczyła priorytetowe kierunki działania

Pierwsze posiedzenie Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio odbyło się 22 stycznia 2019 roku w Warszawie. Celem spotkania było zdiagnozowanie głównych wyzwań, jakie stoją przed...

Powstaje pierwszy w Polsce Plan przeciwdziałania skutkom suszy

Powstaje pierwszy w Polsce Plan przeciwdziałania skutkom suszy Powstaje Plan przeciwdziałania skutkom suszy. To pierwszy tak kompleksowy projekt działań w tej dziedzinie w naszym kraju. Już...

Rzepak: Było drożej, znów jest taniej

Dzisiaj (13.02) za tonę rzepaku można uzyskać maksymalnie 1605 zł/t. Cena uzależniona jest od zaolejenia nasion i regionu zakupu. Taniej jest na wschodzie kraju, drożej wzdłuż zachodniej...

MRiRW: Społeczeństwo obawia się środków chemicznych

Na świecie wiele się zmienia. Nie jest już celem stosowanie chemii w coraz większej ilości i dawkach, ale wprost przeciwnie – szukanie alternatyw – podkreślił minister Jan Krzysztof...

Większe finansowanie obszarów wiejskich

We wtorek (12.02) na posiedzeniu Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków europejskich w ramach PROW na lata...

Minister rolnictwa: Wszyscy otrzymają zwrot za paliwo rolnicze

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zapewnia, że wszyscy będą mogli rozliczyć faktury za olej napędowy zużyty do produkcji rolnej bez względu na kod, jakim są oznaczone –...

Oziminy mają się całkiem dobrze. Jak przekłada się to na ich ceny ?

Pierwsze, bardzo wstępne szacunki już są. Wynika z nich, że oziminy, mimo nie do końca sprzyjającej pogody, mają się całkiem dobrze. To dało pierwszy sygnał kupującym w całej...

Wniosek o utrzymanie derogacji w zakresie stosowania zapraw neonikotynoidowych

Realizując wniosek zgłoszony podczas XIV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V kadencji, Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie w sprawie utrzymania...

Oświadczenia zamiast wniosków o dopłaty również w tym roku

W tym roku po raz drugi polscy rolnicy będą składali wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych z PROW 2014-2020 obowiązkowo przez internet - za pomocą...

Rozmowy ministra rolnictwa z rolnikami w Świeciu

Ponad 200 rolników uczestniczyło w poniedziałek (11.02) w spotkaniu z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim w Świeciu. Szef resortu rolnictwa odpowiadał na pytania związane przede...

Notowania zbóż ruszyły w dół

Nowy tydzień, nowe stawki. Na giełdach towarowych notowania zbóż ruszyły w dół. Na razie o 10 złotych za tonę. W portach trwa realizacja starych umów, ale długo utrzymujące się...

WIR: Paliwo rolnicze nie dla wszystkich

Jak informuje Wielkopolska Izba Rolnicza w myśl przepisów obowiązujących od początku bieżącego roku, zwrot podatku akcyzowego przysługuje do oleju napędowego oznaczonego kodem CN 2710...

KOWR: Restrukturyzacja zadłużonych podmiotów

Z dniem 8 lutego 2019 r na podstawie Ustawy z dnia 9 listopada 2018 r. o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne (Dz. U. z 2019 r. poz. 33) - podmiot...

MIiR ws. przepisów dotyczących ewidencji gruntów i budynków

W odpowiedzi na wniosek KRIR w sprawie zmian przepisów dotyczących ewidencji gruntów i budynków, aby na wniosek rolników, których grunty zostały ujęte jako drogi, a nie są tak...

Opinia do zmian w "Rolnictwie ekologicznym"

Warunkiem uzyskania płatności ekologicznej jest udokumentowanie wytworzenia plonu w ramach Pakietów 1-3, 7-9 oraz wariantu 4 i 10. Należy udokumentować wytworzenie w ramach każdego pakietu...

Lubuskie - kolejne rozmowy ministra rolnictwa z rolnikami

Lubuskie, to jest ewenement na skalę Polski, razem z moim województwem kujawsko-pomorskim. Tu rolnictwo jest dobrze zorganizowane. Wszystkie organizacje, nawet jeśli nie lubią się za...

W Grójcu w 2018 r. zgłoszono 77 wypadków przy pracy rolniczej

Do PT KRUS w Grójcu w roku 2018 zgłoszono 77 wypadków przy pracy rolniczej co w porównaniu do roku 2017 – 81 wypadków nastąpił spadek o 4 zgłoszenia. Większość wypadków to upadki...

Przepisy ustawy o drogach publicznych w zakresie ustawiania zapór przeciwśnieżnych

W związku z wystąpieniem Zarządu KRIR >>> na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej z dnia 27 listopada 2018 r. w sprawie zmiany przepisów ustawy o drogach publicznych w zakresie...

ARiMR: Kredyty preferencyjne – dodatkowa pula środków

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych. 7 lutego 2019 r. na internetowej...

Wiosna w nawożeniu będzie dużo tańsza ?

Chociaż zima w pełni, czas na pierwsze większe przygotowania do sezonu nawozowego. Część rolników myśli co wysiać, inni już stosują pojedyncze zabiegi. Ale wszyscy planują zakupy i...

To jeszcze nie koniec protestów !

Skończyła się demonstracja rolników przed Pałacem Prezydenckim. "Nie przerywamy działań" - zapowiedział w środę Michał Kołodziejczak, jeden z liderów organizującej protest...

Rok 2018 czwartym najcieplejszym w historii pomiarów

Według najnowszego raportu Światowej Organizacji Meteorologicznej, 20 najcieplejszych lat w historii pomiarów odnotowano w ciągu ostatnich 22 lat. Rok 2018 zajął czwarte miejsce w rankingu...

Wątpliwości związane ze stosowaniem nawozów

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami zgłaszanymi przez rolników dotyczącymi „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze...

MRiRW: Rozmowy z rolnikami na Dolnym Śląsku

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywał w środę (6.02) w województwie dolnośląskim. Wizytę rozpoczęło spotkanie z Wojewodą Dolnośląskim i działającym...

Zmiany w badaniach statystycznych dotyczących melioracji

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie programu badań statystycznych statystyki publicznej na rok 2018 (Dz. U. poz. 149) weszło w...

Rolnicy protestują w Warszawie !

Rolnicy protestują w Warszawie. Sprzed Pałacu Kultury i Nauki przeszli na Krakowskie Przedmieście. Podkreślają, że chcą wywrzeć presję na prezydenta Polski, ale manifestacja na...

Coroczne rozbieżności w powierzchni PEG kłopotliwe dla rolników

Do Krajowej Rady Izb Rolniczych napływają sygnały z wojewódzkich izb rolniczych iż w dalszym ciągu rolnicy zgłaszają problemy, iż w otrzymywanych z ARiMR kolejnych spersonalizowanych...

Produkty wolne od GMO będą oznakowane

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych - jako wolnych od tych organizmów - poinformowało we...

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat

Wartość eksportu polskiej żywności za 2018 rok prawdopodobnie znacznie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem w dotychczasowej historii. Polscy producenci, aby rozwijać się na zagranicznych rynkach, muszą cały czas utrzymywać wysoką jakość i konkurencyjną, niską cenę. Istotna jest przy tym odpowiedzialna produkcja, którą wymuszają oczekiwania konsumentów. Zdrową żywność przynajmniej raz w tygodniu kupuje już 40 proc. Polaków – wynika z badań zleconych przez De Heus.

Polska żywność, jak wiadomo, z sukcesem sprzedaje się na rynkach europejskich i światowych. Najlepszym na to dowodem są cyfry i statystyka. Patrząc dzisiaj na wielkość eksportu polskiej żywności – nie tylko tej mięsnej, lecz także owoców, warzyw, jabłek, żywności świeżej, ekologicznej, wyprodukowanej w oparciu o różnego rodzaju koncepty produkcyjne – widzimy duży, kilkunastoprocentowy wzrost w ciągu ostatnich kilku lat – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Adam Zaleski, dyrektor generalny De Heus.

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat. W ubiegłym roku, zgodnie z danymi MPiT, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń–listopad zwiększyła się do 27,1 mld euro wobec 25,6 mld euro w analogicznym okresie rok wcześniej, co stanowiło blisko sześcioprocentowy wzrost. Prognozowana wartość za cały 2018 rok prawdopodobnie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem polskiego eksportu w historii. Dla porównania jeszcze w 2004 roku wartość eksportu polskiej żywności wynosiła 5,4 mld euro.

Przewagą polskiej żywności na rynkach europejskich i światowych jest przede wszystkim niska cena. Oczywiście, nie odbiegamy od standardów i najwyższej jakości, jednak konkurujemy przede wszystkim cenowo. Jeżeli pojedziemy do Chin na jakiekolwiek targi albo do chińskiego supermarketu, to zobaczymy, że tam cały świat próbuje sprzedać Chińczykom swoje produkty mleczarskie. Konkurencja jest bardzo duża, cały świat wydaje olbrzymie pieniądze na promocję i my też to staramy się robić. Ale jeżeli nie będziemy konkurencyjni cenowo, oferując przy tym wyśmienitą jakość naszych produktów, to niestety, na tych rynkach się nie odnajdziemy – mówi Sylwester Mierzejewski z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Jak ocenia, polska żywność wciąż jeszcze nie ma wyrobionej mocnej, rozpoznawalnej marki, która byłaby kojarzona w Europie i na całym świecie. Dlatego polscy producenci żywności, żeby rozwijać się na zagranicznych rynkach, muszą cały czas utrzymywać wysoką jakość i konkurencyjną, niską cenę. Istotna jest przy tym odpowiedzialna produkcja, którą wymuszają oczekiwania konsumentów.

Patrząc dzisiaj na statystycznego producenta żywności w Polsce – jego poziom wiedzy, jego otwartość na edukację i innowacje jest całkowicie inna niż była 20 lat temu. Wpłynął na to dostęp do technologii, wiedzy oraz element konkurencji, który wymusił takie zachowania na producentach żywności – zauważa Adam Zaleski – Rynek rządzi się również interesem komercyjnym, więc wszyscy ci, którzy myślą poważnie o rozwoju swoich firm, o pozostaniu w tym biznesie, nie mają wyjścia. Muszą produkować w sposób odpowiedzialny – dodaje.

Dyrektor generalny De Heus podkreśla, że jednym z wymiarów odpowiedzialnej produkcji jest bezpieczeństwo, do którego ogromną wagę przykładają konsumenci. Technologia umożliwia dziś konsumentom wgląd w proces produkcji i przekonanie się, czy producent rzeczywiście wytwarza żywność odpowiedzialnie, zgodnie z dobrymi praktykami i w sposób bezpieczny. Z drugiej strony coraz istotniejsza jest tzw. produkcja zintegrowana, która przebiega w ramach współpracy pomiędzy różnymi uczestnikami rynku. Wszyscy ci uczestnicy wiedzą, czego oczekują od nich partnerzy z łańcucha dostaw i jakie standardy muszą spełniać, żeby te oczekiwania zaspokoić.

Myślę, że zarówno w części przetwórczej, jak i produkcyjnej, tej na polskiej wsi, świadomość tej odpowiedzialności jest – mówi Adam Zaleski – Informacje, które dzisiaj pojawiają się w mediach, dotyczące takiej czy innej patologii w produkcji żywności, bardzo źle wpływają na wizerunek branży, na wizerunek kraju na rynkach zewnętrznych, ale w moim przekonaniu są to wyłącznie przypadki incydentalne – podkreśla.

Z badań przeprowadzonych przez agencję badawczą MANDS na zlecenie De Heus wynika, że polscy konsumenci przykładają wagę do transparentnego procesu produkcji czy pochodzenia produktów rolno-spożywczych. Zdrową żywność przynajmniej raz w tygodniu kupuje 40 proc. Polaków, przy czym za określeniem „zdrowa” najczęściej kryją się produkty z krótką listą składników, bez konserwantów, fosforanów i takie, które uprawia się w oddali od głównych dróg. Badanie pokazało, że Polacy zwłaszcza mięso i wędliny postrzegają jako te kategorie żywności, które warto kupić ze sprawdzonego źródła.

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, potwierdza, że konsumenci, zarówno w Polsce, jak i w Europie, szukają już przede wszystkim produktów o wyższym standardzie.

Mam tu na myśli kurczaka wolnowybiegowego czy kurczaka w jakimś zakresie ekologicznego. Wyraźnie widać, że taki rynek rośnie, chociażby po ofercie sklepów. Sieci sklepowe też tutaj idą w sukurs, sprawdzają, czego klienci oczekują, i praktycznie już każdej sieci jest jakiś produkt, który jest ponad tym kurczakiem standardowym – mówi Łukasz Dominiak.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz