Advertisement Advertisement Advertisement
Ziemniaki z flagą

Rozporządzenie zostało przygotowane w porozumieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z Ministrem Zdrowia. Minister Jan Krzysztof Ardanowski podpisał je 12 kwietnia i następnie przekazał do...

WIR: Przymrozki wyprzedzają przepisy

Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego z wnioskiem o zmianę definicji wiosennych przymrozków, określoną w ustawie...

Sprzedaż ciągników – marzec 2019 r.

W marcu 2019 r. zarejestrowano 781 (-3,8%; -31 szt.) ciągników rolniczych. Jest to nieznaczny spadek do tego samego miesiąca roku poprzedniego i najniższy poziom analogicznego miesiąca od...

11,3 mln zł – dodatkowa pula środków na dopłaty do kredytów klęskowych

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych na wznowienie produkcji w gospodarstwach...

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi

Instytut będzie współpracował z muzeami, jednostkami samorządu terytorialnego, podmiotami tworzącymi system szkolnictwa wyższego i nauki, szkołami rolniczymi prowadzonymi i nadzorowanymi...

Przymrozki 15/16.04 2019 r.

Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Wola Żyrowska (woj. mazowieckie) gdzie temperatury spadły aż do -5,8 stopni C. Przymrozek utrzymywał się w tej lokalizacji przez 10 godzin....

Przymrozki 14/15.04 2019 r.

Przymrozki ponownie powróciły. Dzisiejszej nocy (14/15.04) i o poranku w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja...

Porozumienie Rolnicze - Zespół Roboczy ds. Biogospodarki

11 kwietnia br. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Biogospodarki, powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego. W spotkaniu uczestniczyli licznie przedstawiciele rolniczych...

Przymrozki 12/13.04 2019 r.

Przewidywane prognozy pogody ponownie się sprawdziły. Dzisiejszej nocy (12/13.04) i o poranku w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą...

Konsekwencje brexitu

11 kwietnia br. w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyła się konferencja na temat konsekwencji wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. – Nie znamy jeszcze na jakich zasadach...

Kiedy zacznie padać, a posucha ustąpi?

Jak podaje twojapogoda.pl chociaż zaczęło padać, to jednak tylko miejscami i na ogół słabo. W wielu regionach deszcz ostatnio widziano pod koniec marca. Rolnicy rozkładają ręce i...

Przymrozki 11/12.04 2019 r.

Dzisiejszej nocy (11/12.04) i o poranku ponownie w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera, jednak nie tak duże jak miało o miejsce w poprzednich dniach.

Bronisze: Zatrważająco wysokie ceny warzyw

Nie poprawiła się sytuacja na Rynku warzyw gruntowych. Wyjątkowo niska podaż ma swe zatrważające odzwierciedlenie w cenach. Kapusta biała 2,8-3,2 zł/kg – 8-krotnie drożej niż 2018 r.

Rolnicy złożyli już ponad 220 tys. e-wniosków o dopłaty bezpośrednie

W tym roku rolnicy drugi raz składają wnioski o dopłaty bezpośrednie i obszarowe za pomocą aplikacji eWniosekPlus. W niespełna miesiąc Agencja otrzymała ich już ponad 220 tys. W...

Przymrozki 10/11.04 2019 r.

Dzisiejszej nocy (10/11.04) i o poranku ponownie w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Sierosław (woj....

Przymrozki 9/10.04 2019 r.

Prognozowane przymrozki niestety się sprawdziły. W niektórych regionach kraju dziś w nocy (9/10.04) i o poranku odnotowano temperatury poniżej zera. Gdzie odnotowano najniższe temperatury ?

Czy kwiecień i maj będą tak suche jak przed rokiem ?

Jak informuje twojapogoda.pl pierwsza dekada kwietnia zapisze się bardzo ciepło. Średnia temperatura będzie oscylować powyżej normy wieloletniej od 1,5 stopni na wschodzie do 4,5 stopnia...

Wahania cen zbóż - trudne do uniknięcia

W związku ze stanowiskiem Lubelskiej Izby Rolniczej dotyczącym podjęcia działań w zakresie ścisłego monitoringu transportów zboża wwożonego na teren Polski z Ukrainy, Ministerstwo...

Zakup materiały siewnego – PIORIN przypomina !

Trwa sezon wiosennego obrotu materiałem siewnym. Dlatego przypominamy, że kluczowy wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu, a także na koszty zabiegów ochrony roślin oraz...

ARiMR przypomina: wypalanie traw grozi utratą dopłat

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na wypalanie traw na łąkach i nieużytkach rolnych. Jest to proceder, który w znacznym stopniu obniża wartość plonów, jest zabójczy dla...

Prognoza pogody dla Polski w 2050 roku

Temperatura od 33 stopni w Suwałkach do 40 stopni we Wrocławiu. Na zachodzie silne gradobicia, w centrum kraju możliwe trąby powietrzne. W Łódzkiem utrzymuje się susza, a spodziewane...

Przejęcie długu gospodarstwa przez KOWR - kolejne wątpliwości rolników

Do samorządu rolniczego zgłaszają się rolnicy, którzy informują, że banki odmawiają wystawienia zaświadczeń o posiadanym zadłużeniu na drukach wskazanych przez KOWR. Czy w przypadku...

Nie padało od tygodnia ! Kiedy spadnie pierwszy kwietniowy deszcz ?

Ostatni deszcz spadł na nas dokładnie przed tygodniem, w czwartek (28.03). Jednak na pierwsze kwietniowe opady nie będziemy musieli czekać zbyt długo, bo szare chmury już ku nam...

Ceny rzepaku odrabiają straty

Ciepła i bezdeszczowa pogoda w Europie, powoli podgrzewa atmosferę na rynku rzepaku. Notowania na paryskim parkiecie przebiły granicę 360 euro za tonę i na razie pną się w górę. To...

MRiRW ws. terminu wysiewu nawozów i składowania obornika

W odpowiedzi na wnioski Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zmiany terminów wysiewu nawozów azotowych mineralnych oraz w sprawie składowania obornika na polu, Minister Rolnictwa i Rozwoju...

Wpływ dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż

Naukowcy z Północnowschodniego Instytutu Geografii i Agroekologii Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania wpływu dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż. Okazuje się, co...

Perspektywy dla mieszkańców obszarów wiejskich

Dziękuję Panu Prezydentowi za duże wsparcie, jakiego udziela tym, którzy zajmują się sprawami polskiej wsi, polskiego rolnictwa − mówił dziś (3.04) minister Jan Krzysztof Ardanowski...

Zboża – przeceny gonią przeceny

Mniejsze zapotrzebowanie, mniejsze zamówienia eksportowe i większe zapasy - w efekcie przeceny gonią przeceny. Pszenica na paryskim parkiecie Matif rozpoczyna nowy miesiąc od poziomu...

Temperatury powietrza i opady – marzec 2019 r.

Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo tegoroczny marzec był wyjątkowo ciepły. Druga połowa miesiąca przyniosła iście wiosenne temperatury - powyżej 20 stopni C...

Przymrozki 31.03/1.04 2019 r.

Noc z niedzieli na poniedziałek (31.03/1.04) prawie w całym kraju minęła pod znakiem przymrozków. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Sierosław (woj. wielkopolskie) gdzie...

Wiosna jest coraz krótsza

Lato jest zdecydowanie najdłuższą porą roku i wciąż przybywa mu dni, za to wiosna stale się kurczy. Dlaczego tak się dzieje? Jak wyjaśnia twojapogoda.pl wiosna pod względem...

Miliardy na wsparcie polskiego rolnictwa

Rekordowa wysokość pomocy udzielonej rolnikom w ubiegłym roku pokazuje, jak dużą wagę do tego sektora gospodarki przywiązuje obecny rząd – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi...

Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej – wnioski od 29 marca

Ogłoszenie Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy na operacje typu "Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji...

Porozumienie Rolnicze o paszach i GMO

W MRiRW 28 marca br. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Odbudowy Suwerenności Paszowej i Ograniczenia GMO. Jest to kolejny zespół utworzony w ramach Porozumienia...

KRUS: Spadła liczba wypadków w rolnictwie

27 marca w Centrali KRUS odbyła się konferencja Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego dr Aleksandry Hadzik na temat kampanii prewencyjnej „Nie daj się wkręcić”, połączona...

Przymrozki 26-27/03/2019 r.

Dzisiejszej nocy (26/27.03) i o poranku niemal w całym kraju temperatury spadły poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Skałowo (woj. wielkopolskie) gdzie temperatury...

Ocieplenie klimatu wpłynie na gatunki uprawianych roślin

W ciągu ostatnich 30 lat w Europie 64 proc. strat było bezpośrednio związanych z pogodą i czynnikami klimatycznymi – burzami, powodziami czy falami upałów. W tym czasie wyraźnie...

Dodatkowy plan nawozowy – czy nadal będzie obowiązkowy?

Zarząd KRIR, realizując wniosek przyjęty podczas XV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V Kadencji w dniu 25 lutego 2019 r., zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z...

MRiRW: Większe korzyści dla ubezpieczonych

Ruszają ubezpieczenia upraw i zwierząt gospodarskich z dopłatami z budżetu państwa. – Mam nadzieję, że po ubiegłorocznych doświadczeniach więcej rolników będzie się ubezpieczało...

Zgnilec amerykański atakuje !

Zaraza na Dolnym Śląsku - zgnilec amerykański, groźna choroba zakaźna pszczół zakatowała pasiekę we wsi Kaszowo w gminie Milicz. Jest tylko jedna metoda zwalczania zgnilca...

Przeceny na rynku zbóż – duży import z Ukrainy i Niemiec

Pszenica i kukurydza - to były zboża przez długi czas najlepiej sprzedające się. Teraz popytu brak, bo do Polski wszedł duży import tego ziarna. Ceny są niskie. Wielu rolników nie chce...

El Niño powraca. Co może grozić Polsce?

Od listopada zjawisko El Niño systematycznie nasila się, a wraz z nim, w różnych regionach świata, pojawia się coraz więcej niszczycielskich i zabójczych anomalii pogodowych. Co może...

Początek wiosny z Concordia

Pierwszego dnia wiosny, rozpoczniemy sprzedaż ubezpieczeń upraw rolnych. W sezonie wiosennym rolnicy będą mogli kupić ochronę od pojedynczego ryzyka gradu lub pakiety od wielu ryzyk.

PZU rozpoczyna wiosenną kampanię sprzedaży dotowanych ubezpieczeń

20 marca PZU zaczyna wiosenną kampanię sprzedaży dotowanych ubezpieczeń upraw rolnych. Wiosenna oferta jest bardzo atrakcyjna dla producentów rolnych. Budżet państwa dopłaca do 65%...

Notowania rzepaku ruszyły w górę

Tym razem to nie spadki na rynku zbóż, ale wzrosty na rynku olejów, wywarły wpływ na notowania rzepaku. Na takie zmiany inwestorzy i producenci czekali już dłuższy czas. Teraz mają...

Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin

Wiosna to okres intensywnych prac polowych związanych również ze stosowaniem środków ochrony roślin. Osoby stosujące środki ochrony roślin nie mogą stwarzać zagrożeń dla zdrowia...

Krajowe warzywa gruntowe coraz droższe

Rekordowe ceny kapusty białej 2,3 do 3 zł/kg – to najwyższy poziom cen obserwowanych na Rynku Bronisze od 2000 roku – równolegle w sprzedaży kapusta młoda z importu, która nie może...

Zabezpieczenie społeczne rolników

Sekretarz stanu Szymon Giżyński otworzył w środę (20.03) międzynarodową konferencję pt. „Adekwatne i dynamiczne zabezpieczenie społeczne dla rolników w Europie”, którą...

Wniosek o dodatkowe środki na dopłaty do kredytów klęskowych

W związku z informacją resortu rolnictwa o tym, że w bieżącym roku nie zostały zapisane w rezerwie celowej budżetu państwa dodatkowe środki na realizację pomocy przez Agencję...

Po łagodnej zimie pszczoły ruszają do pracy

Jak informuje Agrobiznes na razie trudno jeszcze ocenić stan pszczelich rodzin, ale mijająca zima nie była dla nich zła. W skali kraju nie powinno być więcej niż 15% upadków.

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat

Wartość eksportu polskiej żywności za 2018 rok prawdopodobnie znacznie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem w dotychczasowej historii. Polscy producenci, aby rozwijać się na zagranicznych rynkach, muszą cały czas utrzymywać wysoką jakość i konkurencyjną, niską cenę. Istotna jest przy tym odpowiedzialna produkcja, którą wymuszają oczekiwania konsumentów. Zdrową żywność przynajmniej raz w tygodniu kupuje już 40 proc. Polaków – wynika z badań zleconych przez De Heus.

Polska żywność, jak wiadomo, z sukcesem sprzedaje się na rynkach europejskich i światowych. Najlepszym na to dowodem są cyfry i statystyka. Patrząc dzisiaj na wielkość eksportu polskiej żywności – nie tylko tej mięsnej, lecz także owoców, warzyw, jabłek, żywności świeżej, ekologicznej, wyprodukowanej w oparciu o różnego rodzaju koncepty produkcyjne – widzimy duży, kilkunastoprocentowy wzrost w ciągu ostatnich kilku lat – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Adam Zaleski, dyrektor generalny De Heus.

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat. W ubiegłym roku, zgodnie z danymi MPiT, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń–listopad zwiększyła się do 27,1 mld euro wobec 25,6 mld euro w analogicznym okresie rok wcześniej, co stanowiło blisko sześcioprocentowy wzrost. Prognozowana wartość za cały 2018 rok prawdopodobnie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem polskiego eksportu w historii. Dla porównania jeszcze w 2004 roku wartość eksportu polskiej żywności wynosiła 5,4 mld euro.

Przewagą polskiej żywności na rynkach europejskich i światowych jest przede wszystkim niska cena. Oczywiście, nie odbiegamy od standardów i najwyższej jakości, jednak konkurujemy przede wszystkim cenowo. Jeżeli pojedziemy do Chin na jakiekolwiek targi albo do chińskiego supermarketu, to zobaczymy, że tam cały świat próbuje sprzedać Chińczykom swoje produkty mleczarskie. Konkurencja jest bardzo duża, cały świat wydaje olbrzymie pieniądze na promocję i my też to staramy się robić. Ale jeżeli nie będziemy konkurencyjni cenowo, oferując przy tym wyśmienitą jakość naszych produktów, to niestety, na tych rynkach się nie odnajdziemy – mówi Sylwester Mierzejewski z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Jak ocenia, polska żywność wciąż jeszcze nie ma wyrobionej mocnej, rozpoznawalnej marki, która byłaby kojarzona w Europie i na całym świecie. Dlatego polscy producenci żywności, żeby rozwijać się na zagranicznych rynkach, muszą cały czas utrzymywać wysoką jakość i konkurencyjną, niską cenę. Istotna jest przy tym odpowiedzialna produkcja, którą wymuszają oczekiwania konsumentów.

Patrząc dzisiaj na statystycznego producenta żywności w Polsce – jego poziom wiedzy, jego otwartość na edukację i innowacje jest całkowicie inna niż była 20 lat temu. Wpłynął na to dostęp do technologii, wiedzy oraz element konkurencji, który wymusił takie zachowania na producentach żywności – zauważa Adam Zaleski – Rynek rządzi się również interesem komercyjnym, więc wszyscy ci, którzy myślą poważnie o rozwoju swoich firm, o pozostaniu w tym biznesie, nie mają wyjścia. Muszą produkować w sposób odpowiedzialny – dodaje.

Dyrektor generalny De Heus podkreśla, że jednym z wymiarów odpowiedzialnej produkcji jest bezpieczeństwo, do którego ogromną wagę przykładają konsumenci. Technologia umożliwia dziś konsumentom wgląd w proces produkcji i przekonanie się, czy producent rzeczywiście wytwarza żywność odpowiedzialnie, zgodnie z dobrymi praktykami i w sposób bezpieczny. Z drugiej strony coraz istotniejsza jest tzw. produkcja zintegrowana, która przebiega w ramach współpracy pomiędzy różnymi uczestnikami rynku. Wszyscy ci uczestnicy wiedzą, czego oczekują od nich partnerzy z łańcucha dostaw i jakie standardy muszą spełniać, żeby te oczekiwania zaspokoić.

Myślę, że zarówno w części przetwórczej, jak i produkcyjnej, tej na polskiej wsi, świadomość tej odpowiedzialności jest – mówi Adam Zaleski – Informacje, które dzisiaj pojawiają się w mediach, dotyczące takiej czy innej patologii w produkcji żywności, bardzo źle wpływają na wizerunek branży, na wizerunek kraju na rynkach zewnętrznych, ale w moim przekonaniu są to wyłącznie przypadki incydentalne – podkreśla.

Z badań przeprowadzonych przez agencję badawczą MANDS na zlecenie De Heus wynika, że polscy konsumenci przykładają wagę do transparentnego procesu produkcji czy pochodzenia produktów rolno-spożywczych. Zdrową żywność przynajmniej raz w tygodniu kupuje 40 proc. Polaków, przy czym za określeniem „zdrowa” najczęściej kryją się produkty z krótką listą składników, bez konserwantów, fosforanów i takie, które uprawia się w oddali od głównych dróg. Badanie pokazało, że Polacy zwłaszcza mięso i wędliny postrzegają jako te kategorie żywności, które warto kupić ze sprawdzonego źródła.

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, potwierdza, że konsumenci, zarówno w Polsce, jak i w Europie, szukają już przede wszystkim produktów o wyższym standardzie.

Mam tu na myśli kurczaka wolnowybiegowego czy kurczaka w jakimś zakresie ekologicznego. Wyraźnie widać, że taki rynek rośnie, chociażby po ofercie sklepów. Sieci sklepowe też tutaj idą w sukurs, sprawdzają, czego klienci oczekują, i praktycznie już każdej sieci jest jakiś produkt, który jest ponad tym kurczakiem standardowym – mówi Łukasz Dominiak.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz