Advertisement Advertisement Advertisement
2019_A_Caldera
2019_A_rosahumus
Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin

Wiosna to okres intensywnych prac polowych związanych również ze stosowaniem środków ochrony roślin. Osoby stosujące środki ochrony roślin nie mogą stwarzać zagrożeń dla zdrowia...

Krajowe warzywa gruntowe coraz droższe

Rekordowe ceny kapusty białej 2,3 do 3 zł/kg – to najwyższy poziom cen obserwowanych na Rynku Bronisze od 2000 roku – równolegle w sprzedaży kapusta młoda z importu, która nie może...

Zabezpieczenie społeczne rolników

Sekretarz stanu Szymon Giżyński otworzył w środę (20.03) międzynarodową konferencję pt. „Adekwatne i dynamiczne zabezpieczenie społeczne dla rolników w Europie”, którą...

Wniosek o dodatkowe środki na dopłaty do kredytów klęskowych

W związku z informacją resortu rolnictwa o tym, że w bieżącym roku nie zostały zapisane w rezerwie celowej budżetu państwa dodatkowe środki na realizację pomocy przez Agencję...

Po łagodnej zimie pszczoły ruszają do pracy

Jak informuje Agrobiznes na razie trudno jeszcze ocenić stan pszczelich rodzin, ale mijająca zima nie była dla nich zła. W skali kraju nie powinno być więcej niż 15% upadków.

Jakie dokumenty dołączyć do wniosku o przejęcie długu gospodarstwa przez KOWR?

Zarząd KRIR zwrócił się do Dyrektora Generalnego KOWR z prośbą o wyjaśnienie dotyczące typu dokumentów, które należy dołączyć do wniosku przy ubieganiu się o pomoc w zakresie...

Wymiar podatku w związku z przekwalifikowaniem gruntów

Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o interpretację przepisów prawnych w sprawie zmiany opodatkowania, w związku z wyłączeniem z produkcji rolnej...

Pierwsze propozycje cen nowych zbóż

Ciepły weekend sprzyjał pracom polowym. Czas nawożenia azotem i wapnem trwa. Trwają też zabiegi ochronne, a zboże wygląda coraz lepiej. Jak informuje Agrobiznes wraz ze wzrostem zbóż...

Ceny ziemi rolnej obowiązujące od 25 marca 2019 r.

Na podstawie danych GUS, ARiMR udostępniła 15 marca br. średnie ceny gruntów rolnych obowiązujące od 25 marca 2019 r. Jak wynika z danych udostępnionych przez ARiMR średnia cena ziemi...

Kiedy rolnicy skorzystają ze wszystkich form pomocy w ramach zadłużenia gospodarstw?

W związku z wieloma pytaniami rolników, które otrzymuje samorząd rolniczy w ostatnim czasie w zakresie wdrożenia wszystkich form pomocy dla rolników wskazanych w ustawie o restrukturyzacji...

Wysokość miesięcznej składki na ubezpieczenie w II kwartale 2019 r.

Kasa informuje, że Uchwałą Nr 2 Rady Ubezpieczenia Społecznego Rolników z dnia 6 marca 2019 r. została ogłoszona wysokość miesięcznej składki na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i...

Wsparcie na tworzenie grup i organizacji - wnioski od 15 kwietnia

Od 15 kwietnia do 31 maja 2019 r. oddziały regionalne ARiMR będą przyjmowały wnioski o przyznanie pomocy na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów". Można je złożyć...

ARiMR rozpoczyna przyjmowanie wniosków w aplikacji eWniosekPlus

Od piątku, 15 marca ARiMR rozpoczyna przyjmowanie wniosków w aplikacji eWniosekPlus przez internet. Rolnicy, którzy nie mają dostępu do internetu, mogą skorzystać ze stanowisk...

PSL wnioskuje o odwołanie ministra rolnictwa

Wnioskujemy dzisiaj (14.03) do premiera Morawieckiego o natychmiastowe odwołanie ministra Krzysztofa Ardanowskiego. Minister rolnictwa nie ma żadnego pomysłu aby rozwiązać problemy polskiej...

Notowania rzepaku wciąż są w trendzie spadkowym

I po wzrostach. Notowania rzepaku na giełdzie w Paryżu po jednodniowych wzrostach już wróciły do zniżek. Nie na taki obrót spraw liczyli producenci. Jak informuje Agrobiznes pomimo...

MRiRW w sprawie kodów CN

W związku z pismami KRIR w sprawie zwrotu podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej – resort rolnictwa poinformował, że zgodnie z ustawą z...

Szerszeń azjatycki śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi i pszczół

Szerszeń azjatycki, najgroźniejszy i największy gatunek szerszenia na świecie, w ciągu najbliższych kilku lat może przybyć do Polski. Zaobserwowano go niedawno w środkowych Niemczech....

Przymiarki do nowych cen zbóż – żniwa 2019 r.

Na polach praktycznie już bezśnieżnie, rolnicy oceniają stan ozimin, nawożą rośliny azotem i gleby wapnem. Coraz większy ruch zaczyna się też w handlu nowymi zbożami. Jak informuje...

Sprzedaż ciągników – luty 2019 r.

W lutym 2019 r. zarejestrowano 519 (-1,3%; -7 szt.) ciągników rolniczych. Jest to nieznaczny spadek do tego samego miesiąca roku poprzedniego i najniższy lutowy poziom od 2012r., kiedy w...

Ustawa wprowadzająca instrumenty finansowe w PROW

11 marca 2019 r. Prezydent RP podpisał nowelizację ustawy z dnia 22 lutego 2019 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz...

Gospodarowanie nawozami a ochrona wód

To temat konferencji, która odbyła się 8 marca br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej celem było przedstawienie obowiązków i zaleceń wynikających z ustawy z dnia 20 lipca...

Ułatwienia w obrocie ziemią

Rada Ministrów przyjęła dziś (12.11) projekt ustawy o zmianie ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Dofinansowanie na zwiększenia populacji pszczoły miodnej

Nie pojedynczy pszczelarz z województwa kujawsko-pomorskiego, a stowarzyszenie może starać się o dotacje z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarski Wodnej w Toruniu w 2019...

Oświadczenia o przyznanie dopłat za 2019 r. można składać tylko do 14 marca

Rolnicy dotychczas złożyli niespełna 100 tys. oświadczeń zamiast wniosku przez internet o dopłaty bezpośrednie. W 2018 roku rolnicy złożyli ponad 430 tys. takich oświadczeń. Termin...

W Szanghaju wiśnie rozkwitły najwcześniej od 20 lat !

Ostatni raz kwiaty wiśni na początku marca podziwiano w Szanghaju ponad 20 lat temu. Jak tłumaczyła w rozmowie z reporterami przedstawicielka miejscowego Ogrodu Botanicznego, przyczyną tak...

Coraz lepsza wiedza Polaków na temat żywności ekologicznej

Z najnowszego raportu agencji badawczej IMAS International „Żywność ekologiczna w Polsce 2018” wynika, że zdecydowana większość Polaków ma wykształcone wyobrażenie na temat BIO...

Minister rolnictwa: Jestem zwolennikiem organizowania biogazowni rolniczych

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywał dziś (11.03) z wizytą w województwie pomorskim, gdzie odwiedził Gospodarstwo Rolne BIOGAZ T. Z. położone w okolicach...

Czas na przeceny na rynku zbóż

W kraju na razie mamy jedne z najwyższych cen zbóż w Europie. I rolnicy starają się je teraz wykorzystać. Ceduły giełdowe wypełniły się ofertami sprzedaży, ale zdaniem handlowców...

WIR: Czy znowu zabraknie wody dla roślin?

Trzy tygodnie wcześniej niż zwykle rozpoczęła się tegoroczna wegetacja roślin uprawnych. Tymczasem po suchej zimie w Wielkopolsce nie są prognozowane znaczące opady deszczu. Powstaje...

Stanowisko Ministra Środowiska w sprawie wapnowania gleb

Resort środowiska poinformował, że otrzymuje informacje dotyczące degradacji gleb oraz nakładów niezbędnych do zachowania ich odpowiedniego stanu. Szczególne potrzeby w tym zakresie...

Zwiększamy konkurencyjność polskich produktów roślinnych

1 marca w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie odbyło się spotkanie inauguracyjne prac konsorcjum realizującego projekt pod tytułem Zwiększenie konkurencyjności...

W Światowym Dniu Wody – ogólnopolska konferencja Stop suszy!

W Światowym Dniu Wody – ogólnopolska konferencja Stop suszy ! Światowy Dzień Wody to tradycyjnie okazja do zwrócenia uwagi na najważniejsze kwestie w obszarze gospodarki wodnej w Polsce....

Warroza atakuje pszczoły !

Ciepła jesień i zima zaszkodziła pszczołom. Takie warunki pogodowe sprzyjały rozwojowi warrozy - choroby, która zabija pszczoły. Warmińsko-Mazurski Związek Pszczelarzy apeluje żeby...

Do paliwa z kodem CN 2710 19 41 przysługuje zwrot akcyzy

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1006/2011 z dnia 27 września 2011 r. zmieniającym załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i...

Wsparcie rolnictwa górskiego

Prawo i Sprawiedliwość mocno stawia w swoim programie, również w Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju na rozwój całego państwa, wszystkich jego terenów – podkreślił minister rolnictwa...

Jaki typ produkcji wybierają polscy rolnicy ?

Instytut Gospodarki Rolnej przeprowadził badania statystyczne dotyczące nastawienie polskich gospodarstw rolnych na konkretny typ produkcji: zwierzęcej, mieszanej i roślinnej. W badanej...

W ministerstwie o ubezpieczeniach rolnych

Podsekretarz stanu Rafał Romanowski spotkał się z przedstawicielami Polskiej Izby Ubezpieczeń, którzy reprezentowali zakłady ubezpieczeń uczestniczące w ubezpieczaniu upraw rolnych i...

Pietruszka królową wzrostów cen na rynkach hurtowych !

Dla kogo przedwiośnie zapowiada się radośnie ? Producenci warzyw, którzy właśnie teraz otwierają swoje magazyny mogą mówić o dobrej sprzedaży. Ale czy wysokie ceny zrekompensują...

Powróci zima ? Czy wiosna zostanie już z nami na dobre ?

Jakiej pogody możemy spodziewać się w marcu ? Czy zima jeszcze powróci ? Jak informuje twojapogoda.pl możemy odetchnąć z ulgą, bo marzec będzie miesiącem ciepły, ale bez fajerwerków....

Uwagi do "premii dla młodego rolnika"

Samorząd rolniczy wniósł, aby proponowane zmiany obejmowały również nabory z 2018 roku, dzięki temu rolnicy którzy złożyli wniosek w 2018 roku nie będą ponownie składali wniosków w...

Ceny rzepaku coraz szybciej zbliżają się do poziomu z zeszłego roku

O spadkowym trendzie na razie nikt jeszcze nie mówi wprost, ale giełdowi gracze mają coraz mniejsze nadzieje na wzrosty. Po delikatnej próbie odbicia rzepak w kontraktach w Paryżu, znów...

Dlaczego warto regularnie sprawdzać stan techniczny ciągnika ?

Ciągniki używane cieszą się w naszym kraju niesłabnącym zainteresowaniem. Kontrola używanej maszyny i serwis po zakupie pozwala utrzymać ją w dobrym stanie technicznym przez dłuższy...

Ceny zbóż od 3 tygodni idą w dół !

Taniej w Europie, taniej i u nas. Ceny zbóż od 3 tygodni idą w dół – informuje Agrobiznes Choć przez cały tydzień stawki pszenicy konsumpcyjnej w Paryżu podlegały wahaniom, to na...

Miastowi uciekli na wieś. Teraz donoszą na rolników, że hałasują !

Miastowi uciekli na wieś, by szukać ciszy i spokoju. Zapomnieli, że tam też jest życie. Teraz ślą donosy na rolników, że hałasują. Ci zaś proponują, by ludzie, którzy sprowadzają...

O przyszłości WPR w Jasionce

Przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej, to jeden z tematów dyskutowanych podczas Europejskiego Forum Rolniczego w Jasionce. W tym dwudniowym (1-2 marca) spotkaniu uczestniczył minister Jan...

Uwagi do klimatycznego bilansu wodnego

28 lutego 2019 r. w odpowiedzi na projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wartości klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych i...

Koniec naboru na małe przetwórstwo

Łącznie 199 wniosków o dofinansowanie inwestycji w tzw. małe przetwórstwo wpłynęło do ARiMR do południa 1 marca, ostatniego dnia naboru. Ostateczna liczba rolników, którzy ubiegają...

Mniejszy eksport pszenicy z Polski

W 2018 eksport pszenicy z Polski zmniejszył się o 36% do 1,79 mln t (za MRiRW). W dużej mierze za spadki odpowiedzialna była mniejsza sprzedaż do Egiptu i Nigerii (odpowiednio o –66% r/r...

Ceny rzepaku nadal w dół

Kto liczył na większe wzrosty, ten nie może być zadowolony. Ruch w górę w notowaniach rzepaku na paryskim parkiecie Matif owszem jest, ale tak minimalny, że nie pozwala na podbicie, ani...

1 marca – początek meteorologicznej wiosny. Czy przyniesie powiewy prawdziwej wiosny ?

Poniedziałek (4.03) ma szansę stać się najcieplejszym dniem od początku tego sezonu. Termometry mogą pokazać w cieniu nawet 20 stopni, a niebo będzie błękitne i wolne od...

Polityka Prywatnosci

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji portalu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz