Advertisement Advertisement Advertisement
2018_Bayer_Luna
Wyrzucamy rocznie ponad 35 kg warzyw i owoców

Gospodarstwa domowe Unii Europejskiej wytwarzają rocznie na jedną osobę 35,3 kilograma odpadów w postaci świeżych owoców i warzyw. Z łatwością można by uniknąć produkcji około 14,2...

Spotkanie ministrów rolnictwa V4+4

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki uczestniczył w spotkaniu ministrów rolnictwa krajów Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Chorwację, Rumunię i Słowenię, które odbyło się...

Ceny rzepaku [33 tydzień 2018 r.]

Mniej surowca, wyższe notowania - ta prosta reguła już kolejny rok podgrzewa w sierpniu stawki rzepaku na światowych parkietach. Ostatnie dni przyniosły sporo wahań, ale mimo korekt rzepak...

Cudze chwalicie, borówki nie znacie

Każdy powinien korzystać z lokalnego rynku i nie szukać magicznych produktów z zagranicy. Kiedyś robiliśmy to z pobudek ekonomicznych. Teraz, kiedy stać nas i mamy cytrusy łatwo...

Letnia pogoda nawet jesienią ?

Pełnowymiarowa letnia pogoda we wschodniej Europie może przedłużyć się na jesień - przewidują amerykańscy meteorolodzy. Spodziewają się, że temperatura w wielu regionach naszego...

BASF finalizuje przejęcie działu nasion warzyw od firmy Bayer

Dziś (16.08) BASF sfinalizował przejęcie globalnego biznesu nasion warzyw od firmy Bayer, działającego głównie pod marką Nunhems®. Transakcja ta oznacza dołączenie do portofolio BASF...

Są już pieniądze dla rolników którzy ucierpieli z powodu suszy !

Pieniądze dla rolników, którzy ucierpieli z powodu suszy, już czekają. Trwa przygotowanie dokumentów, które muszą zatwierdzić wojewodowie, by pomoc została uruchomiona. Można się jej...

IUNG: Monitoring suszy - Komunikat nr 9 [2018 r.]

Aktualnie susza rolnicza w Polsce występuje wśród następujących monitorowanych upraw: roślin strączkowych, krzewów owocowych, ziemniaka, tytoniu, chmielu, warzyw gruntowych, kukurydzy na...

Największa susza od lat ! A to dopiero początek problemów…

Co dalej z największą suszą od lat ? Mimo, że zelżała, to jednak całkowicie nie ustąpiła. Największa susza od lat wciąż spędza sen z powiek rolnikom, których będzie kosztować...

Geoinżynieria uratuje rolnictwo ?

W miarę wzrostu globalnego ocieplenia i w obliczu braku chęci redukcji gazów cieplarnianych, naukowcy coraz częściej biorą pod uwagę geoinżynierię. Jednak manipulowanie klimatem planety...

Niemieccy rolnic liczą straty wywołane suszą

W wyniku tegorocznej suszy straty niemieckich rolników wyniosą nawet 2,5 miliarda euro. Takie informacje podał w dzienniku "Passauer Neuen Presse" szef firmy "VEREINIGTE HAGELVERSICHERUNG",...

Ceny zbóż [33 tydzień 2018 r.]

Mimo, że wczorajszy (13.08) dzień na paryskim parkiecie zakończył się spadkiem, notowania pszenicy nadal utrzymują się powyżej 200 euro za tonę. Efekt dla poszczególnych rynków jest...

Zarząd KRIR w sprawie zatrudniania cudzoziemców

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, na wniosek Małopolskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej o rozważenie możliwości uproszczenia przepisów...

Ceny pszenicy [33 tydzień 2018 r.]

Po szalonych zwyżkach notowań zbóż na światowych rynkach, nadeszła korekta. Nadeszła tuż przed publikacją comiesięcznych Amerykańskich Raportów o stanie zbiorów i zasiewów, a...

Jak przebiega zbiór ogórków ? Czy produkcja jest opłacalna ?

Sezon zaczął się 20 lipca. Plonowanie w porównaniu do ubiegłego roku jest wyższe o jakieś 20 %. Ogórki są ładnie rozrośnięte i w dobrej kondycji. W ubiegłym roku zbieraliśmy około...

Sumy opadów deszczu w minionym tygodniu (od 6 do 12.08)

Gdzie w minionym tygodniu odnotowano największe sumy opadów deszczu ? Przedstawiamy sumy opadów deszczu zanotowane przez stacje meteo serwisu agropogoda.pl od 6 do 12 sierpnia 2018 roku...

Uwaga rolnicy ekologiczni !

Wśród rolników ekologicznych rozpowszechniane są informacje o rzekomym powstaniu Europejskiego Rejestru Ekologicznych Producentów Rolnych oraz o potrzebie uiszczenia opłaty w wysokości...

KRIR w sprawie rozliczania faktur za paliwo rolnicze

Na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej, Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o rozważenie możliwości rozliczenia faktur za zakup paliwa rolniczego w...

MRiRW informuje: nie można określić KBW dla użytków zielonych

W związku wnioskiem samorządu rolniczego w sprawie poszerzenia zakresu upraw objętych monitoringiem suszy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że zgodnie z ustawą z dnia 7...

MRiRW wyjaśnia wątpliwości związane z szacowaniem strat

W odpowiedzi na wniosek samorządu rolniczego w sprawie problemów związanych z tegoroczną suszą, resort rolnictwa podtrzymał wcześniejsze stanowisko, iż straty spowodowane przez suszę...

Ceny warzyw [32 tydzień 2018 r.]

Stabilne ceny warzyw korzeniowych: sławna pietruszka wróciła do wyższego zakresu średnich cen z lat poprzednich czyli 5-6 zł/kg Powolny spadek cen marchwi 0,8-1,3 zł/kg i cebuli z łuską...

KRIR ws. pomniejszania pomocy suszowej dla nieubezpieczonych

Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kwestii pomniejszenia kwoty pomocy w przypadku braku ubezpieczenia co najmniej 50% powierzchni upraw w gospodarstwie rolnym.

Sprzedaż ciągników – lipiec 2018 r.

W lipcu 2018 r. zarejestrowano 826 ciągników rolniczych, mniej o 0,8% (-7 szt.) niż przed rokiem i mniej o 1,2% (-10 szt.) niż miesiąc wcześniej. To drugi miesiąc w tym roku ze wzrostem....

PSL: Rząd PiS skąpi na pomoc rolnikom. Potrzeba dwa razy więcej środków

Ministerstwo rolnictwa mówi o stratach z powodu suszy w wysokości 1,2 mld. Według naszych szacunków straty są jednak ponad 2 krotnie wyższe. Zabezpieczone 800 milionów nie wystarcza nawet...

WIR: Monitoring suszy jest niedoskonały

Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej otrzymuje z Rad Powiatowych sygnały wskazujące na błędną ocenę klimatycznego bilansu wodnego przez System Monitoringu Suszy Rolniczej w uprawach...

Susza: Sytuacja jest najpoważniejsza od 40 lat

Plony niektórych warzyw, m.in. grochu, cebuli czy fasolek, mogą być nawet o 50 proc. mniejsze w 2018 roku - ostrzega Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) w...

Polskie targowiska i bazary są w niezłej kondycji ?

Zakaz handlu w niedzielę, wymierzony przede wszystkim w sklepy wielkopowierzchniowe i galerie handlowe, nie dotyczy targowisk, czy osiedlowych bazarków, które nadal mogą działać na bardzo...

Tak gorąco w tym roku jeszcze nie było !

Środa (8.08) okazała się najgorętszym - jak do tej pory - dniem tego lata, a jednocześnie całego roku. Prawie 37 stopni wskazały termometry w województwie zachodniopomorskim. Tak gorąco...

Naukowcy poszukują nasion i odmian odpornych na suszę

Według prognoz demograficznych ONZ do połowy tego stulecia rolnictwo będzie musiało wykarmić już około 10 miliardów ludzi. Dlatego biotechnologia poszukuje takich nasion i odmian, które...

1,2 mld zł strat spowodowanych suszą !

Jak informuje PAP ponad 1,2 mld zł strat wynoszą dotychczas oszacowane straty spowodowane tegoroczną suszą. Szkody odnotowano w 134,6 tys. gospodarstw, a powierzchnia upraw dotkniętych...

Greenpeace" Polska bez pszczół? „Niezrozumiała decyzja ministra”

Aktywiści Greenpeace oraz przedstawiciele związków pszczelarskich spotkali się pod Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, by zaprotestować przeciwko zgodzie ministra Jana Krzysztofa...

Ceny rzepaku [32 tydzień 2018 r.]

Nienajlepsze szacunki zbiorów rzepaku w Unii Europejskiej, główną przyczyną rosnących notowań tych na nasion na światowych parkietach. Byłoby jeszcze drożej, ale zapowiedzi rekordowych...

Czy zostanie pobity rekord najwyższej temperatury ?

Na krańcach zachodnich kraju, na Ziemi Lubuskiej, w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku temperatura osiągnie bądź nawet przekroczy 35 stopni - powiedziała w w środę (8.08) we "Wstajesz i...

8 sierpnia – Wielki Dzień Pszczół

Wielki Dzień Pszczół obchodzimy już po raz szósty. To ogólnopolskie wydarzenie łączące dobrą zabawę i edukację. Żeby przetrwać, rośliny potrzebują zapylania, które jest...

„Sezon na owoce i warzywa. Polska smakuje”

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeprowadzi szeroko zakrojoną kampanię promocyjno-informacyjną dotyczącą zwiększenia popytu na owoce i warzywa sezonowe. W ramach akcji...

Kto otrzyma wsparcie w związku z suszą ?

Rolnicy, którzy mają oszacowane przez komisje szkody w uprawach rolnych spowodowane wystąpieniem w 2018 r. suszy lub powodzi będą mogli ubiegać się w powiatowych biurach Agencji...

Weryfikacja rolników faktycznie prowadzących gospodarstwo

Stosownie do art. 8 ustawy z dnia 5 lutego 2015 r. o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, płatności obszarowe (jednolita płatność obszarowa, płatność za...

Notowania pszenicy na paryskim parkiecie nadal pną się w górę !

Blisko 215 euro za tonę pszenicy. Marsz na rekord notowań pszenicy na paryskim parkiecie nadal niepowstrzymany. Tak wysoki poziom cenowy pszenica miała 4 lata temu, pod koniec kwietnia 2014...

New Holland: Nowe modele kombajnów do serii CR Revelation

Nowa seria kombajnów CR Revelation marki New Holland z wyróżnionym nagrodą systemem IntelliSense wprowadza automatyzację pracy na nowy poziom dzięki licznym udoskonaleniom, które...

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o ochronie roślin

Głównym celem ustawy jest dostosowanie przepisów określających zasady kontroli eksportowanych towarów pochodzenia roślinnego do wymagań stawianych przez państwa trzecie (spoza Unii...

KRIR: Stabilizacja dochodów rolniczych – poselskie propozycje

25 lipca 2018 r. Zarząd KRIR przekazał uwagi samorządu rolniczego do poselskiego projektu ustawy o Funduszu Wzajemnej Pomocy o Stabilizacji Dochodów Rolniczych. Przedmiotowy projekt zawiera...

Ceny zbóż [32 tydzień 2018 r.]

Ponad 210 euro za tonę pszenicy i 200 za tonę kukurydzy. Notowania na giełdzie w Paryżu pną się w górę, podgrzewając cenniki na wewnętrznych rynkach. Do tego dochodzą mniejsze zbiory...

Sumy opadów deszczu w ubiegłym tygodniu (30.07-5.08)

Gdzie w ubiegłym tygodniu odnotowano największe sumy opadów deszczu ? Przedstawiamy sumy opadów deszczu zanotowane przez stacje meteo serwisu agropogoda.pl od 30 lipca do 5 sierpnia 2018...

KRIR w sprawie wzrostu cen zaprawionych nasion

W związku z pismem Izby Rolniczej w Opolu, 2 sierpnia 2018 r. Zarząd KRIR wystąpił do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju w sprawie wyjaśnienia przyczyn znacznego wzrostu cen materiału...

IUNG: Monitoring suszy - Komunikat nr 8 [2018 r.]

W ósmym okresie raportowania tj. od 1 czerwca do 31 lipca 2018 roku, stwierdzamy wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski. Aktualnie susza rolnicza występuje w Polsce wśród upraw...

Minister rolnictwa o "Planie dla wsi" w woj. podkarpackim

Prezentacja Planu dla wsi oraz dyskusja z rolnikami o bieżących problemach w rolnictwie, to cel dwudniowej wizyty ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego w województwie podkarpackim.

Bronisze: Kłopoty z dostawami warzyw kapustnych w wyniku suszy

Kłopoty z dostawami warzyw kapustnych w wyniku suszy. Jak na tę porę wysokie ceny: kalafior, kapusta biała i brokuł 2,5-4 zł/sztukę. Wreszcie spadły ceny pietruszki korzeniowej z 13...

Tegoroczne żniwa nie napawają rolników optymizmem

W pola ruszyły kombajny. Jednak tegoroczne żniwa nie napawają rolników optymizmem. Wyjątkowo sucha wiosna i początek lata odbiły się na plonach, które mogą być nawet o połowę...

KE pomoże rolnikom poszkodowanym przez suszę ?

Komisja Europejska zaoferowała pomoc rolnikom, których gospodarstwa zostały poszkodowane w wyniku tegorocznej suszy. Będą oni mogli otrzymać z wyprzedzeniem dopłaty bezpośrednie oraz...

Postępy UE w realizacji celów związanych ze zmianą klimatu

UE wyznaczyła sobie ambitne cele w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych do 2020 r. Przeciwdziałanie zmianie klimatu jest jednym z najważniejszych priorytetów UE. Zobowiązała...

Polityka Prywatnosci

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji portalu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz