2017_BASF_Delan_Pro
Advertisement Advertisement
2018_Bayer_Zato
2018_Bayer_Luna
Minister apeluje o powoływanie komisji szacujących straty

Powołany dziś (20.06) przez Prezydenta RP nowy minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w posiedzeniu Rady Ministrów, która zajmowała się między innymi...

Aktualna wersja PROW 2014 - 2020

Decyzją wykonawczą Komisji Europejskiej C(2018)3910 z dnia 15.06.2018 r. zatwierdzającą zmianę programu rozwoju obszarów wiejskich dla Polski do celów wsparcia w ramach Europejskiego...

Ceny rzepaku [25 tydzień 2018 r.]

Jeszcze pod koniec maja notowania sięgały 365 euro za tonę, dzisiaj ledwo przekraczają 347. Taki szybki spadek cen rzepaku, to w dużym stopniu efekt przecen za oceanem. Stawki...

PSL: Nowy minister rolnictwa ma krótkoterminowy kredyt zaufania

Nowy minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, jak każdy nowy minister otrzymuje na starcie kredyt zaufania, choć w obliczu suszy jest to kredyt krótkoterminowy – powiedział prezes PSL...

Susza – wniosek do Komisarza Hogana

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel wystąpił z wnioskiem do Komisarza Komisji Europejskiej Phila Hogana o podjęcie interwencji z budżetu Unii Europejskiej w związku z trudną...

Fundusz Innowacji i Rozwoju

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował projekt przepisów tworzących Fundusz Innowacji i Rozwoju w sektorze rolno-spożywczym w Polsce. Propozycja utworzenia Funduszu stanowi aktywną...

Zmiany w ustawie o ochronie roślin

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju wsi trwają prace nad zastąpieniem obecnych przepisów ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin nowymi przepisami ustawowymi. Konieczność...

Plony zbóż nie zapowiadają się najlepiej – winna susza…

Prognozy plonów zbóż w związku z suszą w kilku województwach nie są najlepsze. Zwłaszcza pszenicy. Ceny raczej nie wzrosną, bo duże są zapasy i w Polsce, i na świecie.

Aplikacja wykrywająca chore pszczoły w ulu

Grupa informatyków z Opola przygotowała aplikację, dzięki której pszczelarze mogą szybko zareagować na niekorzystne zjawiska w ulu. Wykorzystujący sztuczną inteligencję program...

Jan Ardanowski zostanie nowym ministrem rolnictwa

Jan Krzysztof Ardanowski będzie nowym ministrem rolnictwa. Poseł PiS powiedział, że przyjął propozycję premiera Mateusza Morawieckiego. W środę 20 czerwca o godz. 9.00 ma odbyć się...

15.VI upłynął termin na złożenie wniosków o dopłat bezpośrednich

Kto złożył do 15 czerwca wniosek o przyznanie dopłat bezpośrednich za 2018 r. może liczyć na to, że otrzyma należne płatności w pełnej wysokości. Rolnicy, którzy nie zdążyli,...

"Modernizacja gospodarstw rolnych" – kolejność przysługiwania pomocy

Od 19 lutego do 20 marca 2018 r. rolnicy mogli składać w Oddziałach Regionalnych ARiMR wnioski o przyznanie pomocy na inwestycje w "Modernizację gospodarstw rolnych" związane z...

Wnioski na „Restrukturyzację małych gospodarstw" od 18 czerwca

Od 18 czerwca do 17 lipca 2018 r. w oddziałach regionalnych ARiMR można składać wnioski o przyznanie pomocy na "Restrukturyzację małych gospodarstw". Można to zrobić osobiście, za...

Ceny zbóż [25 tydzień 2018 r.]

W ostatnim tygodniu w portach minimalnie spadły ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej. Ale mimo to nadal są bardzo atrakcyjne i utrzymują się na poziomie 735-745 zł/t. Wysokie ceny eksportowe...

Gorsze oczekiwania dot. produkcji pszenicy w UE i Rosji

Jak informuje Agro Nawigator deficyt opadów w niektórych krajach UE m.in. w Polsce i Niemczech przekłada się na pogorszenie oczekiwań dotyczących zbiorów w UE. RUSDA w najnowszym raporcie...

Minister Krzysztof Jurgiel podał się do dymisji

Jak czytamy na minrol.gov.pl Minister Krzysztof Jurgiel złożył dziś (18.06) ze względów osobistych rezygnację ze stanowiska Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Sumy opadów deszczu w minionym tygodniu (11-17.06)

Gdzie w ubiegłym tygodniu odnotowano największe sumy opadów deszczu ? Przedstawiamy sumy opadów deszczu zanotowane przez stacje meteo serwisu agropogoda.pl od 11 do 17 czerwca 2018 roku:

MRiRW: eWnioski na 5

Wnioski o przyznanie płatności za rok 2018 złożyło ponad 1,298 mln rolników, w tym 866,28 tys. wniosków przez Internet. Oznacza to, że 96,73% rolników w stosunku do liczby wniosków...

KRIR: Uwagi do nowelizacji ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego

W związku z uzgodnieniami do projektu ustawy z dnia 25.05.2018 r. o zmianie ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego oraz zmianie niektórych innych ustaw, Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych w...

IUNG: Monitoring suszy - Komunikat nr 3 [2018 r.]

W drugim okresie raportowania tj. od 11 kwietnia do 10 czerwca 2018 roku IUNG stwierdza wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski. Aktualnie susza rolnicza w Polsce występuje wśród...

MRiRW w sprawie ochrony rolniczej przestrzeni produkcyjnej

Realizując wniosek podjęty na XI Posiedzeni Krajowej Rady Izb Rolniczych V Kadencji w sprawie opracowania przepisów dotyczących ochrony obszarów produkcji rolnej, do Biura Zarządu KRIR...

Sprzedaż ciągników – maj 2018 r.

W maju 2018 r. zarejestrowano 701 ciągników rolniczych, mniej o 5,1% niż przed rokiem i mniej o 13,6% niż miesiąc wcześniej. Po jednym miesiącu wzrostu ciągniki rolnicze kolejny raz w...

AgroLiga 2017

W Ogrodach Pałacu Prezydenckiego 14 czerwca 2018 roku spotkali się najlepsi w kraju rolnicy i przedstawiciele najprężniej rozwijających się firm agrobiznesowych na Gali konkursu Agroliga,...

Wnioski złożone przez internet nie wymagają potwierdzenia w formie papierowej

W związku z pojawiającymi się informacjami od rolników, ARiMR wyjaśnia, że w kampanii 2018 roku, rolnicy składają wnioski o przyznanie dopłat bezpośrednich wyłącznie w formie...

MR przeciwni zmniejszeniu budżetu na rolnictwo po 2020 r.

Ministrowie rolnictwa z krajów Grupy Wyszehradzkiej: Węgry, Polska, Czechy , Słowacja oraz Państwa Bałtyckie ( Litwa, Łotwa, Estonia) wyrazili zdecydowany sprzeciw wobec cięć na...

Dramatyczna sytuacja na polach – susza daje się we znaki rolnikom !

Jak mówią rolnicy, sytuacja na polach jest bardzo zła – czytamy na strefaagro.pl Można powiedzieć, że jesteśmy o krok od tragedii - mówi Marian Bakun ze wsi Sitawka w gm. Janów. -...

ARiMR: 13,92 mld zł trafiło do rolników

Do 13 czerwca 2018 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wypłaciła w ramach dopłat bezpośrednich za 2017 rok 13,92 mld zł. To ponad 96 proc. planowanej do wypłaty kwoty, co...

Grad sieje spustoszenie w Europie !

Gradobicia na Bałkanach i w północnych Włoszech, kule wielkości kurzych jaj. Zalane ulice we Francji, miesięczne opady w jedną godzinę w Luksemburgu. Pogoda pokazuje gwałtowne oblicze...

Susza: Po oszacowaniu strat rząd podejmie decyzje ws. pomocy

Po oszacowaniu strat w wyniku suszy, rząd podejmie decyzje w sprawie pomocy rolnikom - powiedział w środę (13.06) minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel. Zapewnił, że procedury...

Zarzuty dla 10 osób ws. wyłudzenia 21 mln zł dofinansowania z ARiMR

5 czerwca 2018 roku na polecenie Prokuratury Regionalnej w Warszawie funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji Zarząd w Warszawie zatrzymali 10 osób. Do zatrzymań doszło w toku...

Czy to jeszcze wiosna, czy już lato ?

Pogoda w ostatnim czasie każe się zastanowić - czy to jeszcze wiosna, czy już lato? Wysoka temperatura, jaka towarzyszy nam prawie nieprzerwanie od kilku tygodni, oznacza, że termiczna...

Zmiany klimatu wpływają negatywnie na uprawy warzyw

Specjaliści z London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) przeprowadzili pierwsze systematyczne badania nad wpływem prognozowanych zmian klimatycznych oraz związanych z nimi...

PSL przeciw #DopłatyMinus

W całej Polsce ludowcy mówili o katastrofalnej sytuacji polskiej wsi. Winny? Rząd PiS. To przez jego politykę Polska lokalna straci ponad 5 mld euro z UE. – To program #DopłatyMinus –...

Ceny rzepaku [24 tydzień 2018 r.]

13 euro w ciągu zaledwie dwóch tygodni - tyle straciły notowania rzepaku na paryskim parkiecie Matif. Teraz tona kosztuje niewiele ponad 352 euro. Jak informuje Agrobiznes taka przecena w...

Słowenia: Grad wielkości jabłek zniszczył pola, sady i winnice !

W piątek w Słowenii padał grad wielkości jabłek. Najbardziej dał się we znaki w gminach Črnomelj i Novo Mesto. Tam zniszczył dachy w szkole, centrum zdrowia i domu spokojnej starości....

Nielegalne środki ochrony roślin w woj. świętokrzyskim

Na początku czerwca br. Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach wraz funkcjonariuszami Policji z Buska-Zdroju przeprowadzili wspólną akcję, w wyniki...

Ceny zbóż [24 tydzień 2018 r.]

182 euro za tonę. Tyle kosztuje dzisiaj pszenica na paryskim parkiecie Matif. I chociaż korekta w dół jest, to i tak jest to jeden z najwyższych poziomów cenowych dla tego zboża od ponad...

Wnioski o przyznanie dopłat bezpośrednich tylko do 15 czerwca 2018 r.

Komisja Europejska opublikowała 14 maja, rozporządzenie upoważniające państwa członkowskie UE do przedłużenia w 2018 r. terminu składania wniosków o przyznanie płatności do 15...

Sumy opadów deszczu w ubiegłym tygodniu (4-10.06)

Gdzie w ubiegłym tygodniu odnotowano największe sumy opadów deszczu ? Przedstawiamy sumy opadów deszczu zanotowane przez stacje meteo serwisu agropogoda.pl od 4 do 10 czerwca 2018 roku...

Konferencja Agencji Płatniczych Państw Europy Środkowo-Wschodniej

7 czerwca br. w Centrali Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie zakończyła się trzydniowa Konferencja Agencji Płatniczych Państw Europy Środkowo-Wschodniej. W tym...

ARiMR: 13,68 mld zł trafiło do rolników

Do 7 czerwca 2018 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wypłaciła w ramach dopłat bezpośrednich za 2017 rok 13,68 mld zł. Z tej kwoty 9,18 mld zł trafiło do 1,27 mln...

Czy MRiRW planuje ogłosić stan klęski żywiołowej w związku z suszą ?

Poseł Norbert Kaczmarczyk (Kukiz’15) złożył bezpośrednio na ręce Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztofa Jurgiela interpelację w sprawie ogłoszenia stanu klęski żywiołowej z...

PSL: Ponad 5 mld euro stracą polscy rolnicy w nowym budżecie UE

Ponad 5 mld euro stracą polscy rolnicy w nowym budżecie Unii Europejskiej – wynika z wyliczeń ludowców. Za awanturniczą politykę PiS w Europie najwyższą cenę zapłaci polska wieś. Na...

PIORiN uczestniczy w kontrolach ziemniaków

W ostatnim czasie Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa nasiliła kontrole warzyw przywożonych do Polski z innych państw. Szczególny nacisk inspektorzy kładli na weryfikację...

Ceny rzepaku [23 tydzień 2018 r.]

Przeceny tak, ale na tyle małe, że nadal można mówić o korzystnym dla producentów poziomie rzepaku. Czwartkowa (7.06) sesja na paryskim parkiecie Matif rozpoczyna się od 356 euro za...

Żelki z warzyw ?

Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz buraka, które wzbogaciły błonnikiem (inuliną) oraz ekstraktem polifenolowym z rośliny zwanej „dzikim...

Coraz mniej rolników – więcej producentów

Jak informuje polskieradio.pl dziś na terenach wiejskich rolników jest coraz mniej. Inna sprawa, że nie ma też właściwie definicji samego rolnika. Niemniej rolnictwo się profesjonalizuje...

Nie będzie zmiany współczynnika zazieleniania

Ze względu na fakt, że zgodnie z art. 46 ust. 3 ww. rozporządzenia stosowanie współczynników ważenia określonych w załączniku X i wynoszących mniej niż 1 jest obowiązkowe dla...

IUNG: Monitoring suszy - Komunikat nr 2 [2018 r.]

W drugim okresie raportowania tj. od 1 kwietnia do 31 maja 2018 roku, stwierdzamy wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski. Średnia wartości Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW) dla...

Nadzwyczaj późne przymrozki (6-7.06)

Nad Polskę spłynęło powietrze pochodzenia arktycznego, które z dnia na dzień obniżyło nam temperaturę nawet o 15 stopni. Noc (5/6.06) i poranek (6.06) przyniosły nadzwyczaj późne...

Polityka Prywatnosci

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji portalu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz