2019_Agrosimex_lipiec
Advertisement Advertisement Advertisement
Temperatury powietrza i opady – kwiecień 2019 r.

"Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata” – to polskie przysłowie doskonale oddaje jaki był tegoroczny kwiecień. Mieliśmy wyjątkowo ciepłe jak na kwiecień dni, gdy...

Przebieg warunków agrometeorologicznych w okresie zimy

Przebieg pogody w listopadzie był na ogół korzystny dla rolnictwa. Utrzymujące się w ciągu miesiąca dodatnie temperatury powietrza podtrzymywały wegetację i stwarzały dobre warunki dla...

Klimatyczny bilans wodny – uwzględniono kukurydzę na ziarno

W związku ze zgłoszonymi uwagami KRIR do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wartości klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin...

Ziemniaki z flagą

Rozporządzenie zostało przygotowane w porozumieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z Ministrem Zdrowia. Minister Jan Krzysztof Ardanowski podpisał je 12 kwietnia i następnie przekazał do...

WIR: Przymrozki wyprzedzają przepisy

Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego z wnioskiem o zmianę definicji wiosennych przymrozków, określoną w ustawie...

Sprzedaż ciągników – marzec 2019 r.

W marcu 2019 r. zarejestrowano 781 (-3,8%; -31 szt.) ciągników rolniczych. Jest to nieznaczny spadek do tego samego miesiąca roku poprzedniego i najniższy poziom analogicznego miesiąca od...

11,3 mln zł – dodatkowa pula środków na dopłaty do kredytów klęskowych

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych na wznowienie produkcji w gospodarstwach...

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi

Instytut będzie współpracował z muzeami, jednostkami samorządu terytorialnego, podmiotami tworzącymi system szkolnictwa wyższego i nauki, szkołami rolniczymi prowadzonymi i nadzorowanymi...

Przymrozki 15/16.04 2019 r.

Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Wola Żyrowska (woj. mazowieckie) gdzie temperatury spadły aż do -5,8 stopni C. Przymrozek utrzymywał się w tej lokalizacji przez 10 godzin....

Przymrozki 14/15.04 2019 r.

Przymrozki ponownie powróciły. Dzisiejszej nocy (14/15.04) i o poranku w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja...

Porozumienie Rolnicze - Zespół Roboczy ds. Biogospodarki

11 kwietnia br. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Biogospodarki, powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego. W spotkaniu uczestniczyli licznie przedstawiciele rolniczych...

Przymrozki 12/13.04 2019 r.

Przewidywane prognozy pogody ponownie się sprawdziły. Dzisiejszej nocy (12/13.04) i o poranku w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą...

Konsekwencje brexitu

11 kwietnia br. w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyła się konferencja na temat konsekwencji wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. – Nie znamy jeszcze na jakich zasadach...

Kiedy zacznie padać, a posucha ustąpi?

Jak podaje twojapogoda.pl chociaż zaczęło padać, to jednak tylko miejscami i na ogół słabo. W wielu regionach deszcz ostatnio widziano pod koniec marca. Rolnicy rozkładają ręce i...

Przymrozki 11/12.04 2019 r.

Dzisiejszej nocy (11/12.04) i o poranku ponownie w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera, jednak nie tak duże jak miało o miejsce w poprzednich dniach.

Bronisze: Zatrważająco wysokie ceny warzyw

Nie poprawiła się sytuacja na Rynku warzyw gruntowych. Wyjątkowo niska podaż ma swe zatrważające odzwierciedlenie w cenach. Kapusta biała 2,8-3,2 zł/kg – 8-krotnie drożej niż 2018 r.

Rolnicy złożyli już ponad 220 tys. e-wniosków o dopłaty bezpośrednie

W tym roku rolnicy drugi raz składają wnioski o dopłaty bezpośrednie i obszarowe za pomocą aplikacji eWniosekPlus. W niespełna miesiąc Agencja otrzymała ich już ponad 220 tys. W...

Przymrozki 10/11.04 2019 r.

Dzisiejszej nocy (10/11.04) i o poranku ponownie w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Sierosław (woj....

Przymrozki 9/10.04 2019 r.

Prognozowane przymrozki niestety się sprawdziły. W niektórych regionach kraju dziś w nocy (9/10.04) i o poranku odnotowano temperatury poniżej zera. Gdzie odnotowano najniższe temperatury ?

Czy kwiecień i maj będą tak suche jak przed rokiem ?

Jak informuje twojapogoda.pl pierwsza dekada kwietnia zapisze się bardzo ciepło. Średnia temperatura będzie oscylować powyżej normy wieloletniej od 1,5 stopni na wschodzie do 4,5 stopnia...

Wahania cen zbóż - trudne do uniknięcia

W związku ze stanowiskiem Lubelskiej Izby Rolniczej dotyczącym podjęcia działań w zakresie ścisłego monitoringu transportów zboża wwożonego na teren Polski z Ukrainy, Ministerstwo...

Zakup materiały siewnego – PIORIN przypomina !

Trwa sezon wiosennego obrotu materiałem siewnym. Dlatego przypominamy, że kluczowy wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu, a także na koszty zabiegów ochrony roślin oraz...

ARiMR przypomina: wypalanie traw grozi utratą dopłat

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na wypalanie traw na łąkach i nieużytkach rolnych. Jest to proceder, który w znacznym stopniu obniża wartość plonów, jest zabójczy dla...

Prognoza pogody dla Polski w 2050 roku

Temperatura od 33 stopni w Suwałkach do 40 stopni we Wrocławiu. Na zachodzie silne gradobicia, w centrum kraju możliwe trąby powietrzne. W Łódzkiem utrzymuje się susza, a spodziewane...

Przejęcie długu gospodarstwa przez KOWR - kolejne wątpliwości rolników

Do samorządu rolniczego zgłaszają się rolnicy, którzy informują, że banki odmawiają wystawienia zaświadczeń o posiadanym zadłużeniu na drukach wskazanych przez KOWR. Czy w przypadku...

Nie padało od tygodnia ! Kiedy spadnie pierwszy kwietniowy deszcz ?

Ostatni deszcz spadł na nas dokładnie przed tygodniem, w czwartek (28.03). Jednak na pierwsze kwietniowe opady nie będziemy musieli czekać zbyt długo, bo szare chmury już ku nam...

Ceny rzepaku odrabiają straty

Ciepła i bezdeszczowa pogoda w Europie, powoli podgrzewa atmosferę na rynku rzepaku. Notowania na paryskim parkiecie przebiły granicę 360 euro za tonę i na razie pną się w górę. To...

MRiRW ws. terminu wysiewu nawozów i składowania obornika

W odpowiedzi na wnioski Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zmiany terminów wysiewu nawozów azotowych mineralnych oraz w sprawie składowania obornika na polu, Minister Rolnictwa i Rozwoju...

Wpływ dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż

Naukowcy z Północnowschodniego Instytutu Geografii i Agroekologii Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania wpływu dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż. Okazuje się, co...

Perspektywy dla mieszkańców obszarów wiejskich

Dziękuję Panu Prezydentowi za duże wsparcie, jakiego udziela tym, którzy zajmują się sprawami polskiej wsi, polskiego rolnictwa − mówił dziś (3.04) minister Jan Krzysztof Ardanowski...

Zboża – przeceny gonią przeceny

Mniejsze zapotrzebowanie, mniejsze zamówienia eksportowe i większe zapasy - w efekcie przeceny gonią przeceny. Pszenica na paryskim parkiecie Matif rozpoczyna nowy miesiąc od poziomu...

Temperatury powietrza i opady – marzec 2019 r.

Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo tegoroczny marzec był wyjątkowo ciepły. Druga połowa miesiąca przyniosła iście wiosenne temperatury - powyżej 20 stopni C...

Przymrozki 31.03/1.04 2019 r.

Noc z niedzieli na poniedziałek (31.03/1.04) prawie w całym kraju minęła pod znakiem przymrozków. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Sierosław (woj. wielkopolskie) gdzie...

Wiosna jest coraz krótsza

Lato jest zdecydowanie najdłuższą porą roku i wciąż przybywa mu dni, za to wiosna stale się kurczy. Dlaczego tak się dzieje? Jak wyjaśnia twojapogoda.pl wiosna pod względem...

Miliardy na wsparcie polskiego rolnictwa

Rekordowa wysokość pomocy udzielonej rolnikom w ubiegłym roku pokazuje, jak dużą wagę do tego sektora gospodarki przywiązuje obecny rząd – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi...

Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej – wnioski od 29 marca

Ogłoszenie Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy na operacje typu "Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji...

Porozumienie Rolnicze o paszach i GMO

W MRiRW 28 marca br. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Odbudowy Suwerenności Paszowej i Ograniczenia GMO. Jest to kolejny zespół utworzony w ramach Porozumienia...

KRUS: Spadła liczba wypadków w rolnictwie

27 marca w Centrali KRUS odbyła się konferencja Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego dr Aleksandry Hadzik na temat kampanii prewencyjnej „Nie daj się wkręcić”, połączona...

Przymrozki 26-27/03/2019 r.

Dzisiejszej nocy (26/27.03) i o poranku niemal w całym kraju temperatury spadły poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Skałowo (woj. wielkopolskie) gdzie temperatury...

Ocieplenie klimatu wpłynie na gatunki uprawianych roślin

W ciągu ostatnich 30 lat w Europie 64 proc. strat było bezpośrednio związanych z pogodą i czynnikami klimatycznymi – burzami, powodziami czy falami upałów. W tym czasie wyraźnie...

Dodatkowy plan nawozowy – czy nadal będzie obowiązkowy?

Zarząd KRIR, realizując wniosek przyjęty podczas XV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V Kadencji w dniu 25 lutego 2019 r., zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z...

MRiRW: Większe korzyści dla ubezpieczonych

Ruszają ubezpieczenia upraw i zwierząt gospodarskich z dopłatami z budżetu państwa. – Mam nadzieję, że po ubiegłorocznych doświadczeniach więcej rolników będzie się ubezpieczało...

Zgnilec amerykański atakuje !

Zaraza na Dolnym Śląsku - zgnilec amerykański, groźna choroba zakaźna pszczół zakatowała pasiekę we wsi Kaszowo w gminie Milicz. Jest tylko jedna metoda zwalczania zgnilca...

Przeceny na rynku zbóż – duży import z Ukrainy i Niemiec

Pszenica i kukurydza - to były zboża przez długi czas najlepiej sprzedające się. Teraz popytu brak, bo do Polski wszedł duży import tego ziarna. Ceny są niskie. Wielu rolników nie chce...

El Niño powraca. Co może grozić Polsce?

Od listopada zjawisko El Niño systematycznie nasila się, a wraz z nim, w różnych regionach świata, pojawia się coraz więcej niszczycielskich i zabójczych anomalii pogodowych. Co może...

Początek wiosny z Concordia

Pierwszego dnia wiosny, rozpoczniemy sprzedaż ubezpieczeń upraw rolnych. W sezonie wiosennym rolnicy będą mogli kupić ochronę od pojedynczego ryzyka gradu lub pakiety od wielu ryzyk.

PZU rozpoczyna wiosenną kampanię sprzedaży dotowanych ubezpieczeń

20 marca PZU zaczyna wiosenną kampanię sprzedaży dotowanych ubezpieczeń upraw rolnych. Wiosenna oferta jest bardzo atrakcyjna dla producentów rolnych. Budżet państwa dopłaca do 65%...

Notowania rzepaku ruszyły w górę

Tym razem to nie spadki na rynku zbóż, ale wzrosty na rynku olejów, wywarły wpływ na notowania rzepaku. Na takie zmiany inwestorzy i producenci czekali już dłuższy czas. Teraz mają...

Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin

Wiosna to okres intensywnych prac polowych związanych również ze stosowaniem środków ochrony roślin. Osoby stosujące środki ochrony roślin nie mogą stwarzać zagrożeń dla zdrowia...

Krajowe warzywa gruntowe coraz droższe

Rekordowe ceny kapusty białej 2,3 do 3 zł/kg – to najwyższy poziom cen obserwowanych na Rynku Bronisze od 2000 roku – równolegle w sprzedaży kapusta młoda z importu, która nie może...

Polityka Prywatnosci

Klauzula informacyjna dla użytkowników
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych), informuję, iż:
1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Marcin Zachwieja prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą SADNET MARCIN ZACHWIEJA, ul. Szkolna 26, 60-185 Skórzewo, NIP: 911-171-90-58 REGON: 020863317, e-mail: biuro@sadnet.pl;
2. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Artur Siwiński e-mail: inspektor@rodo-siwinski.pl.
3. Państwa dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, tj. na podstawie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów;
4. Państwa dane nie będą dalej przekazywane.
5. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.
6. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, jednakże jest ono konieczne do korzystania z niektórych funkcji portalu. Niepodanie tych danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości korzystania z niektórych funkcji serwisu.
7. Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na przetwarzanie danych.
8. Państwa dane mogą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania, skutkiem czego będzie odpowiedni dobór reklam.
9. Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Organem nadzorczym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Informacje o sposobie składania skargi dostępne są na stronie internetowej organu nadzorczego.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz