Advertisement Advertisement Advertisement
Ziemniaki z flagą

Rozporządzenie zostało przygotowane w porozumieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z Ministrem Zdrowia. Minister Jan Krzysztof Ardanowski podpisał je 12 kwietnia i następnie przekazał do...

WIR: Przymrozki wyprzedzają przepisy

Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego z wnioskiem o zmianę definicji wiosennych przymrozków, określoną w ustawie...

Sprzedaż ciągników – marzec 2019 r.

W marcu 2019 r. zarejestrowano 781 (-3,8%; -31 szt.) ciągników rolniczych. Jest to nieznaczny spadek do tego samego miesiąca roku poprzedniego i najniższy poziom analogicznego miesiąca od...

11,3 mln zł – dodatkowa pula środków na dopłaty do kredytów klęskowych

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych na wznowienie produkcji w gospodarstwach...

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi

Instytut będzie współpracował z muzeami, jednostkami samorządu terytorialnego, podmiotami tworzącymi system szkolnictwa wyższego i nauki, szkołami rolniczymi prowadzonymi i nadzorowanymi...

Przymrozki 15/16.04 2019 r.

Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Wola Żyrowska (woj. mazowieckie) gdzie temperatury spadły aż do -5,8 stopni C. Przymrozek utrzymywał się w tej lokalizacji przez 10 godzin....

Przymrozki 14/15.04 2019 r.

Przymrozki ponownie powróciły. Dzisiejszej nocy (14/15.04) i o poranku w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja...

Porozumienie Rolnicze - Zespół Roboczy ds. Biogospodarki

11 kwietnia br. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Biogospodarki, powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego. W spotkaniu uczestniczyli licznie przedstawiciele rolniczych...

Przymrozki 12/13.04 2019 r.

Przewidywane prognozy pogody ponownie się sprawdziły. Dzisiejszej nocy (12/13.04) i o poranku w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą...

Konsekwencje brexitu

11 kwietnia br. w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyła się konferencja na temat konsekwencji wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. – Nie znamy jeszcze na jakich zasadach...

Kiedy zacznie padać, a posucha ustąpi?

Jak podaje twojapogoda.pl chociaż zaczęło padać, to jednak tylko miejscami i na ogół słabo. W wielu regionach deszcz ostatnio widziano pod koniec marca. Rolnicy rozkładają ręce i...

Przymrozki 11/12.04 2019 r.

Dzisiejszej nocy (11/12.04) i o poranku ponownie w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera, jednak nie tak duże jak miało o miejsce w poprzednich dniach.

Bronisze: Zatrważająco wysokie ceny warzyw

Nie poprawiła się sytuacja na Rynku warzyw gruntowych. Wyjątkowo niska podaż ma swe zatrważające odzwierciedlenie w cenach. Kapusta biała 2,8-3,2 zł/kg – 8-krotnie drożej niż 2018 r.

Rolnicy złożyli już ponad 220 tys. e-wniosków o dopłaty bezpośrednie

W tym roku rolnicy drugi raz składają wnioski o dopłaty bezpośrednie i obszarowe za pomocą aplikacji eWniosekPlus. W niespełna miesiąc Agencja otrzymała ich już ponad 220 tys. W...

Przymrozki 10/11.04 2019 r.

Dzisiejszej nocy (10/11.04) i o poranku ponownie w niektórych regionach kraju odnotowano spadki temperatury poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Sierosław (woj....

Przymrozki 9/10.04 2019 r.

Prognozowane przymrozki niestety się sprawdziły. W niektórych regionach kraju dziś w nocy (9/10.04) i o poranku odnotowano temperatury poniżej zera. Gdzie odnotowano najniższe temperatury ?

Czy kwiecień i maj będą tak suche jak przed rokiem ?

Jak informuje twojapogoda.pl pierwsza dekada kwietnia zapisze się bardzo ciepło. Średnia temperatura będzie oscylować powyżej normy wieloletniej od 1,5 stopni na wschodzie do 4,5 stopnia...

Wahania cen zbóż - trudne do uniknięcia

W związku ze stanowiskiem Lubelskiej Izby Rolniczej dotyczącym podjęcia działań w zakresie ścisłego monitoringu transportów zboża wwożonego na teren Polski z Ukrainy, Ministerstwo...

Zakup materiały siewnego – PIORIN przypomina !

Trwa sezon wiosennego obrotu materiałem siewnym. Dlatego przypominamy, że kluczowy wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu, a także na koszty zabiegów ochrony roślin oraz...

ARiMR przypomina: wypalanie traw grozi utratą dopłat

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na wypalanie traw na łąkach i nieużytkach rolnych. Jest to proceder, który w znacznym stopniu obniża wartość plonów, jest zabójczy dla...

Prognoza pogody dla Polski w 2050 roku

Temperatura od 33 stopni w Suwałkach do 40 stopni we Wrocławiu. Na zachodzie silne gradobicia, w centrum kraju możliwe trąby powietrzne. W Łódzkiem utrzymuje się susza, a spodziewane...

Przejęcie długu gospodarstwa przez KOWR - kolejne wątpliwości rolników

Do samorządu rolniczego zgłaszają się rolnicy, którzy informują, że banki odmawiają wystawienia zaświadczeń o posiadanym zadłużeniu na drukach wskazanych przez KOWR. Czy w przypadku...

Nie padało od tygodnia ! Kiedy spadnie pierwszy kwietniowy deszcz ?

Ostatni deszcz spadł na nas dokładnie przed tygodniem, w czwartek (28.03). Jednak na pierwsze kwietniowe opady nie będziemy musieli czekać zbyt długo, bo szare chmury już ku nam...

Ceny rzepaku odrabiają straty

Ciepła i bezdeszczowa pogoda w Europie, powoli podgrzewa atmosferę na rynku rzepaku. Notowania na paryskim parkiecie przebiły granicę 360 euro za tonę i na razie pną się w górę. To...

MRiRW ws. terminu wysiewu nawozów i składowania obornika

W odpowiedzi na wnioski Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zmiany terminów wysiewu nawozów azotowych mineralnych oraz w sprawie składowania obornika na polu, Minister Rolnictwa i Rozwoju...

Wpływ dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż

Naukowcy z Północnowschodniego Instytutu Geografii i Agroekologii Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania wpływu dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż. Okazuje się, co...

Perspektywy dla mieszkańców obszarów wiejskich

Dziękuję Panu Prezydentowi za duże wsparcie, jakiego udziela tym, którzy zajmują się sprawami polskiej wsi, polskiego rolnictwa − mówił dziś (3.04) minister Jan Krzysztof Ardanowski...

Zboża – przeceny gonią przeceny

Mniejsze zapotrzebowanie, mniejsze zamówienia eksportowe i większe zapasy - w efekcie przeceny gonią przeceny. Pszenica na paryskim parkiecie Matif rozpoczyna nowy miesiąc od poziomu...

Temperatury powietrza i opady – marzec 2019 r.

Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo tegoroczny marzec był wyjątkowo ciepły. Druga połowa miesiąca przyniosła iście wiosenne temperatury - powyżej 20 stopni C...

Przymrozki 31.03/1.04 2019 r.

Noc z niedzieli na poniedziałek (31.03/1.04) prawie w całym kraju minęła pod znakiem przymrozków. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Sierosław (woj. wielkopolskie) gdzie...

Wiosna jest coraz krótsza

Lato jest zdecydowanie najdłuższą porą roku i wciąż przybywa mu dni, za to wiosna stale się kurczy. Dlaczego tak się dzieje? Jak wyjaśnia twojapogoda.pl wiosna pod względem...

Miliardy na wsparcie polskiego rolnictwa

Rekordowa wysokość pomocy udzielonej rolnikom w ubiegłym roku pokazuje, jak dużą wagę do tego sektora gospodarki przywiązuje obecny rząd – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi...

Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej – wnioski od 29 marca

Ogłoszenie Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy na operacje typu "Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji...

Porozumienie Rolnicze o paszach i GMO

W MRiRW 28 marca br. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Odbudowy Suwerenności Paszowej i Ograniczenia GMO. Jest to kolejny zespół utworzony w ramach Porozumienia...

KRUS: Spadła liczba wypadków w rolnictwie

27 marca w Centrali KRUS odbyła się konferencja Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego dr Aleksandry Hadzik na temat kampanii prewencyjnej „Nie daj się wkręcić”, połączona...

Przymrozki 26-27/03/2019 r.

Dzisiejszej nocy (26/27.03) i o poranku niemal w całym kraju temperatury spadły poniżej zera. Najniższą temperaturę odnotowała stacja meteo Skałowo (woj. wielkopolskie) gdzie temperatury...

Ocieplenie klimatu wpłynie na gatunki uprawianych roślin

W ciągu ostatnich 30 lat w Europie 64 proc. strat było bezpośrednio związanych z pogodą i czynnikami klimatycznymi – burzami, powodziami czy falami upałów. W tym czasie wyraźnie...

Dodatkowy plan nawozowy – czy nadal będzie obowiązkowy?

Zarząd KRIR, realizując wniosek przyjęty podczas XV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V Kadencji w dniu 25 lutego 2019 r., zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z...

MRiRW: Większe korzyści dla ubezpieczonych

Ruszają ubezpieczenia upraw i zwierząt gospodarskich z dopłatami z budżetu państwa. – Mam nadzieję, że po ubiegłorocznych doświadczeniach więcej rolników będzie się ubezpieczało...

Zgnilec amerykański atakuje !

Zaraza na Dolnym Śląsku - zgnilec amerykański, groźna choroba zakaźna pszczół zakatowała pasiekę we wsi Kaszowo w gminie Milicz. Jest tylko jedna metoda zwalczania zgnilca...

Przeceny na rynku zbóż – duży import z Ukrainy i Niemiec

Pszenica i kukurydza - to były zboża przez długi czas najlepiej sprzedające się. Teraz popytu brak, bo do Polski wszedł duży import tego ziarna. Ceny są niskie. Wielu rolników nie chce...

El Niño powraca. Co może grozić Polsce?

Od listopada zjawisko El Niño systematycznie nasila się, a wraz z nim, w różnych regionach świata, pojawia się coraz więcej niszczycielskich i zabójczych anomalii pogodowych. Co może...

Początek wiosny z Concordia

Pierwszego dnia wiosny, rozpoczniemy sprzedaż ubezpieczeń upraw rolnych. W sezonie wiosennym rolnicy będą mogli kupić ochronę od pojedynczego ryzyka gradu lub pakiety od wielu ryzyk.

PZU rozpoczyna wiosenną kampanię sprzedaży dotowanych ubezpieczeń

20 marca PZU zaczyna wiosenną kampanię sprzedaży dotowanych ubezpieczeń upraw rolnych. Wiosenna oferta jest bardzo atrakcyjna dla producentów rolnych. Budżet państwa dopłaca do 65%...

Notowania rzepaku ruszyły w górę

Tym razem to nie spadki na rynku zbóż, ale wzrosty na rynku olejów, wywarły wpływ na notowania rzepaku. Na takie zmiany inwestorzy i producenci czekali już dłuższy czas. Teraz mają...

Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin

Wiosna to okres intensywnych prac polowych związanych również ze stosowaniem środków ochrony roślin. Osoby stosujące środki ochrony roślin nie mogą stwarzać zagrożeń dla zdrowia...

Krajowe warzywa gruntowe coraz droższe

Rekordowe ceny kapusty białej 2,3 do 3 zł/kg – to najwyższy poziom cen obserwowanych na Rynku Bronisze od 2000 roku – równolegle w sprzedaży kapusta młoda z importu, która nie może...

Zabezpieczenie społeczne rolników

Sekretarz stanu Szymon Giżyński otworzył w środę (20.03) międzynarodową konferencję pt. „Adekwatne i dynamiczne zabezpieczenie społeczne dla rolników w Europie”, którą...

Wniosek o dodatkowe środki na dopłaty do kredytów klęskowych

W związku z informacją resortu rolnictwa o tym, że w bieżącym roku nie zostały zapisane w rezerwie celowej budżetu państwa dodatkowe środki na realizację pomocy przez Agencję...

Po łagodnej zimie pszczoły ruszają do pracy

Jak informuje Agrobiznes na razie trudno jeszcze ocenić stan pszczelich rodzin, ale mijająca zima nie była dla nich zła. W skali kraju nie powinno być więcej niż 15% upadków.

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość ?

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość ?

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych osiągnięć okazały się mieć negatywny wpływ na środowisko, jakość produktów żywnościowych i zdrowie konsumentów. W świetle tych zmian obok produkcji żywności w systemie konwencjonalnym już od lat 80. XX w. rozwija się rolnictwo ekologiczne.

W produkcji ekologicznej nie stosuje się między innymi prewencyjnie antybiotyków w chowie zwierząt oraz syntetycznych pestycydów i nawozów mineralnych w uprawie roślin. Żywność ekologiczna staje się coraz bardziej popularna. Pozostaje tylko pytanie, czy jesteśmy w stanie wyprodukować dostateczną ilość żywności metodami ekologicznymi.

Wiedza a postęp

Nasza wiedza o żywności w dużej mierze opiera się na doświadczeniu. W drugiej połowie XX wieku przekonaliśmy się na przykład, że niektóre pestycydy stosowane w produkcji żywności nie są bezpieczne dla zdrowia, jak wcześniej sądzono. Zostały one wycofane z obrotu – czołowym przykładem jest słynne DDT - a ich miejsce zajęły inne środki. Nie wiemy jednak, czy są one na pewno lepsze.

Produkty rolnictwa ekologicznego z zasady zawierają zerowe lub śladowe pozostałości syntetycznych pestycydów. Jednocześnie na podstawie wielu badań i metaanaliz wiemy, że surowce ekologiczne w porównaniu do surowców konwencjonalnych zawierają istotnie więcej związków bioaktywnych, zwłaszcza prozdrowotnych polifenoli. Wszystko to łącznie przekłada się prawdopodobnie na lepszą odporność ludzi i zwierząt na różne choroby.


Biorąc pod uwagę fakt, że każdy człowiek konsumuje codziennie około 3 kg jedzenia i płynów, ogromnego znaczenia nabiera to, czy żywność ta zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje. Szczególnie groźne jest systematyczne spożywanie pokarmów zawierających nawet niskie dawki środków takich, pestycydy, metale ciężkie, węglowodory aromatyczne, itp.

Strach przed „chemią”

Na straży bezpieczeństwa żywności stoją odpowiednie służby, także dystrybutorzy żywności dokładają wszelkich starań, by sprzedawać dobrą żywność, choćby w trosce o własny wizerunek. Prawo, zalecenia, kontrola jakości – wszystko to jednak niekiedy zawodzi. Bardzo często docierają informacje z różnych krajów np. o przekroczeniu dawki pestycydów w płodach rolnych, śladowych ilościach antybiotyków w kurczakach czy jajach skażonych biobójczym fipronilem. Według najnowszego raportu EFSA (Sprawozdanie na temat pozostałości pestycydów mierzonych w produktach ekologicznych i konwencjonalnych w UE, EFSA 2018) 44,5% z 28 912 próbek żywności konwencjonalnej poddanych analizie zawierało pozostałości jednego lub więcej pestycydów. W przypadku 1,2% zbadanych próbek (338 próbek) zidentyfikowano przekroczenia maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu do około 100 różnych substancji.

Pod tym względem żywność ekologiczna jest o wiele bezpieczniejsza: 6,5% z 940 próbek poddanych analizie (126 próbek) zawierało pozostałości jednego lub więcej pestycydów, a w przypadku 0,2% analizowanych próbek zmierzone pozostałości pestycydów przekraczały dopuszczalne normy. Ponadto, aby produkt ekologiczny otrzymał odpowiedni certyfikat, producent musi poddawać się zapowiedzianym i niespodziewanym kontrolom ze strony jednostki certyfikującej. Trzeba jednak mieć świadomość, że żywność ekologiczna (krajowa i importowana) stanowi w Polsce nadal zaledwie kilka procent rynku.

Moda na eko

Produkcja ekologiczna rozwija się na całym świecie bardzo dynamicznie. Co roku zwiększa się powierzchnia upraw i przybywa producentów ekoproduktów. W 2017 r. światowa powierzchnia upraw ekologicznych przekroczyła 60 mln hektarów, a roczna wartość tego rynku to prawie 90 mld dol. Największe obszary upraw znajdują się w Oceanii, Europie (głównie Hiszpania, Włochy i Francja), Ameryce Łacińskiej i Azji. W Polsce w 2017 r. było 23 375 producentów ekologicznych, w tym 22 435 producentów rolnych (https://pomorska.pl/rolnictwo-ekologiczne-w-polsce-w-raporcie-2017-ilu-mamy-producentow/ar/12546748).

Wiele wskazuje na to, że produkcja ekologiczna będzie się rozwijać na całym świecie. Wraz ze wzrostem wiedzy rośnie świadomość producentów i konsumentów. Pewność, że żywność ta zgodnie z aktualnym stanem wiedzy jest bezpieczna dla zdrowia, ma na tym rynku coraz większe znaczenie. Tylko czy jesteśmy w stanie w skali świata ekologicznymi metodami wyprodukować dostateczną ilość żywności?

Do 2006 r. eksperci zajmujący się światowym rynkiem żywności sądzili, że jest to niemożliwe. Produkty ekologiczne miały być dobrem luksusowym. Okazuje się jednak, że możemy wyżywić świat bez stosowania środków, co do bezpieczeństwa których są wątpliwości. „Produkcja ekologiczna w skali globalnej daje plony mniejsze o 20% niż produkcja konwencjonalna. Trzeba jednak mieć świadomość, że obecnie np. w Europie występuje nadmiar żywności oraz marnuje się ponad 30% wyprodukowanych płodów rolnych. Problem głodu na świecie nie wynika z braku żywności, lecz z jej marnowania i niewłaściwej dystrybucji, zwłaszcza w biednych rejonach półkuli południowej. Możemy produkować wystarczająco dużo żywności ekologicznej bez zwiększania światowych obszarów upraw. Rolnictwo ekologiczne nie oznacza obecnie powrotu do starodawnych metod uprawy, opartych jedynie na stosowaniu obornika i ręcznym odchwaszczaniu. Jest wręcz odwrotnie. Obecnie znaczną część postępu technologicznego stymulują potrzeby produkcji ekologicznej – poszukuje się źródeł naturalnych nawozów pozyskiwanych z mielonych skał, stosuje się nowoczesne i bardziej skuteczne maszyny w uprawie gleby, metody biologiczne ochrony roślin, np. przy pomocy drapieżnych owadów lub bakterii, szuka się odmian lepiej dostosowanych do produkcji ekologicznej, np. odporniejszych na choroby grzybowe. Jest nadzieja, że w tym kierunku powoli będzie szło całe światowe rolnictwo” – mówi prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Ekoprzyszłość

Nowy trend w produkcji żywności, jakim jest rolnictwo ekologiczne, ma w najbliższym czasie szansę na dynamiczny rozwój. Jednak proces transformacji rynku niszowego w rynek dominujący wymaga podjęcia wielu działań. W Polsce przede wszystkim niezbędne jest podjęcie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności ekologicznej, a także zapewnienie tym produktom zbytu poprzez podniesienie poziomu wiedzy konsumentów. Cele te ma realizować Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Bio założona w listopadzie 2018 r. pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej członkami są przedstawiciele Carrefour Polska, Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, stowarzyszenia Ekołan oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W odpowiedzi na zapotrzebowanie ze strony rynku pracy w SGGW uruchomione zostały pierwsze w Polsce studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności (Organic Agriculture and Food Production). Jest to pierwszy taki kierunek w Polsce, w dodatku prowadzony w języku angielskim. Jego absolwenci będą przygotowani do kreowania rozwoju rolnictwa ekologicznego, prowadzenia gospodarstw ekologicznych, pracy w przetwórstwie ekologicznej żywności, w handlu oraz w innych firmach działających w obsłudze produkcji ekologicznej.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz