Advertisement Advertisement Advertisement
2019_A_Caldera
2019_A_rosahumus
Lista odmian zbóż zalecanych do uprawy w woj. świętokrzyskim w 2019 r.

Lista Odmian Zalecanych do uprawy na obszarze naszego województwa ( LOZ) na rok 2019 dla odmian: pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, pszenicy jarej, jęczmienia jarego oraz owsa.

Pomoc suszowa: Na konta rolników wpłynęło kolejne 500 mln zł

ARiMR wznowiła 28 stycznia br. wydawanie decyzji przyznających jednorazową pomoc finansową rolnikom poszkodowanym przez ubiegłoroczną suszę lub powódź. Pod koniec 2018 r. Agencja...

Sprzedaż ciągników – styczeń 2019 r.

W styczniu 2019 r. zarejestrowano 374 (+9,4%; +32 szt.) ciągniki rolnicze. Był to drugi najniższy rezultat pierwszego miesiąca roku od 2012r (kiedy rejestracje osiągnęły rekordowy poziom...

Eko bardziej dostępne dla mieszkańców województwa łódzkiego

Mimo rosnącej popularności produktów bio wśród konsumentów, wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce systematycznie spada. Wysokie tempo sprzedaży tego typu artykułów wiąże...

Fundusz AgriTech Hub inwestuje milion złotych w Usarya Polska

AgriTech Hub – fundusz Venture Capital, który wspiera w rozwoju innowacyjne projekty z sektora rolno-spożywczego, dokonał inwestycji w spółkę Usarya Polska, oferującą maszynę do...

Minister rolnictwa z wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywa z wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Celem wizyty jest intensyfikacja polsko-emirackiej współpracy w dziedzinie...

Ubezpieczenia suszy w Concordii

18 lutego br. firma Concordia Ubezpieczenia, należąca do Grupy Generali, uruchamia pilotażowy projekt ubezpieczenia upraw od ryzyka suszy. Wybranym klientom, którzy zawarli ubezpieczenie w...

Lista odmian ziemniaka zalecanych do uprawy w woj. małopolskim

Zespół Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w Węgrzcach opublikował listę odmian ziemniaka, które zaleca się do uprawy na terenie Małopolski. Lista odmian...

Zboża: Tak tanio nie było od żniw

Tak tanio jak teraz, nie było od żniw. Notowania unijnych kontraktów na pszenicę porzuciły poziom ponad 200 euro za tonę, zniżkując w ciągu ostatniego tygodnia blisko o 8 euro za tonę....

Zmiany zasad szacowania strat

Proponowane zmiany w wytycznych dla Komisji powołanych przez Wojewodę dotyczących ogólnych zasad szacowania szkód w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej, w...

Luty zaskoczył wiosenną aurą !

Miniony weekend był wyjątkowo ciepły. Najwyższe temperatury odnotowano w sobotę (16.02) – w niektórych regionach kraju popołudniu przekroczyły 15 stopni C. Nocą utrzymywały się...

31 odmian warzyw zostanie wpisanych do KR w 2019 r.

11 lutego 2019 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. rejestracji odmian roślin uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO. Komisja pozytywnie...

Jakiej pogody możemy spodziewać się wiosną 2019 roku ?

Miniony weekend (16-17.02) przyniósł nam bardzo wysokie temperatury jak na luty. Jak wynika z danych przekazanych przez nasze stacje meteo najwyższą temperaturę odnotowała 16 lutego stacja...

Polska żywność na targach BIOFACH

Priorytetowo traktujemy produkcję żywności wysokiej jakości i w tym kontekście podejmujemy szereg działań mających na celu rozwój sektora rolnictwa ekologicznego – podkreślił...

Skuteczna interwencja WIR w sprawie paliwa rolniczego

Po otrzymaniu sygnałów z kilku urzędów gmin oraz od rolników, Wielkopolska Izba Rolnicza podjęła pilną interwencję w celu przywrócenia możliwości ubiegania się o zwrot podatku...

Drastyczny spadek liczby owadów !

Nowe technologie, działalność człowieka oraz zmiany klimatyczne mogą mieć w najbliższych latach ogromny wpływ na globalną populację owadów. Taką tezę stawiają autorzy nowego,...

Można już składać wnioski o dopłaty bezpośrednie za 2019 r.

W tym roku po raz drugi polscy rolnicy będą składali wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych z PROW 2014-2020 obowiązkowo przez internet - za pomocą...

MRiRW nt. problemów z suszowymi kredytami preferencyjnymi

W odpowiedzi na wniosek samorządu rolniczego w sprawie warunków udzielania preferencyjnych kredytów na wznowienie produkcji [czytaj wpis: Susza: problemy z kredytami preferencyjnymi...

Lista odmian zbóż zalecanych do uprawy w woj. małopolskim

Zespół Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w Węgrzcach opublikował listę odmian, które zaleca się do uprawy na terenie Małopolski. Lista odmian zalecanych do...

Bronisze: Bardzo wysokie ceny warzyw krajowych

W lutym zazwyczaj obserwujemy wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały...

Wielkopolskie rolnictwo wobec współczesnych zagrożeń

Pod takim hasłem odbywało się dziś Wielkopolskie Forum Rolnicze, w którym uczestniczył, kontynuujący wizytę w Wielkopolsce, minister rolnictwa i rozwoju Jan Krzysztof Ardanowski. Debatę...

Czy wyczerpały się dopłaty do kredytów klęskowych?

W związku z powyższym, Zarząd KRIR zwrócił się do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o informację kiedy zostaną wznowione limity dla kredytów klęskowych i poprosił o pilną interwencję...

Koalicja na rzecz Bio wyznaczyła priorytetowe kierunki działania

Pierwsze posiedzenie Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio odbyło się 22 stycznia 2019 roku w Warszawie. Celem spotkania było zdiagnozowanie głównych wyzwań, jakie stoją przed...

Powstaje pierwszy w Polsce Plan przeciwdziałania skutkom suszy

Powstaje pierwszy w Polsce Plan przeciwdziałania skutkom suszy Powstaje Plan przeciwdziałania skutkom suszy. To pierwszy tak kompleksowy projekt działań w tej dziedzinie w naszym kraju. Już...

Rzepak: Było drożej, znów jest taniej

Dzisiaj (13.02) za tonę rzepaku można uzyskać maksymalnie 1605 zł/t. Cena uzależniona jest od zaolejenia nasion i regionu zakupu. Taniej jest na wschodzie kraju, drożej wzdłuż zachodniej...

MRiRW: Społeczeństwo obawia się środków chemicznych

Na świecie wiele się zmienia. Nie jest już celem stosowanie chemii w coraz większej ilości i dawkach, ale wprost przeciwnie – szukanie alternatyw – podkreślił minister Jan Krzysztof...

Większe finansowanie obszarów wiejskich

We wtorek (12.02) na posiedzeniu Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków europejskich w ramach PROW na lata...

Minister rolnictwa: Wszyscy otrzymają zwrot za paliwo rolnicze

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zapewnia, że wszyscy będą mogli rozliczyć faktury za olej napędowy zużyty do produkcji rolnej bez względu na kod, jakim są oznaczone –...

Oziminy mają się całkiem dobrze. Jak przekłada się to na ich ceny ?

Pierwsze, bardzo wstępne szacunki już są. Wynika z nich, że oziminy, mimo nie do końca sprzyjającej pogody, mają się całkiem dobrze. To dało pierwszy sygnał kupującym w całej...

Wniosek o utrzymanie derogacji w zakresie stosowania zapraw neonikotynoidowych

Realizując wniosek zgłoszony podczas XIV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V kadencji, Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie w sprawie utrzymania...

Oświadczenia zamiast wniosków o dopłaty również w tym roku

W tym roku po raz drugi polscy rolnicy będą składali wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych z PROW 2014-2020 obowiązkowo przez internet - za pomocą...

Rozmowy ministra rolnictwa z rolnikami w Świeciu

Ponad 200 rolników uczestniczyło w poniedziałek (11.02) w spotkaniu z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim w Świeciu. Szef resortu rolnictwa odpowiadał na pytania związane przede...

Notowania zbóż ruszyły w dół

Nowy tydzień, nowe stawki. Na giełdach towarowych notowania zbóż ruszyły w dół. Na razie o 10 złotych za tonę. W portach trwa realizacja starych umów, ale długo utrzymujące się...

WIR: Paliwo rolnicze nie dla wszystkich

Jak informuje Wielkopolska Izba Rolnicza w myśl przepisów obowiązujących od początku bieżącego roku, zwrot podatku akcyzowego przysługuje do oleju napędowego oznaczonego kodem CN 2710...

KOWR: Restrukturyzacja zadłużonych podmiotów

Z dniem 8 lutego 2019 r na podstawie Ustawy z dnia 9 listopada 2018 r. o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne (Dz. U. z 2019 r. poz. 33) - podmiot...

MIiR ws. przepisów dotyczących ewidencji gruntów i budynków

W odpowiedzi na wniosek KRIR w sprawie zmian przepisów dotyczących ewidencji gruntów i budynków, aby na wniosek rolników, których grunty zostały ujęte jako drogi, a nie są tak...

Opinia do zmian w "Rolnictwie ekologicznym"

Warunkiem uzyskania płatności ekologicznej jest udokumentowanie wytworzenia plonu w ramach Pakietów 1-3, 7-9 oraz wariantu 4 i 10. Należy udokumentować wytworzenie w ramach każdego pakietu...

Lubuskie - kolejne rozmowy ministra rolnictwa z rolnikami

Lubuskie, to jest ewenement na skalę Polski, razem z moim województwem kujawsko-pomorskim. Tu rolnictwo jest dobrze zorganizowane. Wszystkie organizacje, nawet jeśli nie lubią się za...

W Grójcu w 2018 r. zgłoszono 77 wypadków przy pracy rolniczej

Do PT KRUS w Grójcu w roku 2018 zgłoszono 77 wypadków przy pracy rolniczej co w porównaniu do roku 2017 – 81 wypadków nastąpił spadek o 4 zgłoszenia. Większość wypadków to upadki...

Przepisy ustawy o drogach publicznych w zakresie ustawiania zapór przeciwśnieżnych

W związku z wystąpieniem Zarządu KRIR >>> na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej z dnia 27 listopada 2018 r. w sprawie zmiany przepisów ustawy o drogach publicznych w zakresie...

ARiMR: Kredyty preferencyjne – dodatkowa pula środków

Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, informuje o możliwości ubiegania się o pomoc finansową w formie kredytów preferencyjnych. 7 lutego 2019 r. na internetowej...

Wiosna w nawożeniu będzie dużo tańsza ?

Chociaż zima w pełni, czas na pierwsze większe przygotowania do sezonu nawozowego. Część rolników myśli co wysiać, inni już stosują pojedyncze zabiegi. Ale wszyscy planują zakupy i...

To jeszcze nie koniec protestów !

Skończyła się demonstracja rolników przed Pałacem Prezydenckim. "Nie przerywamy działań" - zapowiedział w środę Michał Kołodziejczak, jeden z liderów organizującej protest...

Rok 2018 czwartym najcieplejszym w historii pomiarów

Według najnowszego raportu Światowej Organizacji Meteorologicznej, 20 najcieplejszych lat w historii pomiarów odnotowano w ciągu ostatnich 22 lat. Rok 2018 zajął czwarte miejsce w rankingu...

Wątpliwości związane ze stosowaniem nawozów

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami zgłaszanymi przez rolników dotyczącymi „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze...

MRiRW: Rozmowy z rolnikami na Dolnym Śląsku

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przebywał w środę (6.02) w województwie dolnośląskim. Wizytę rozpoczęło spotkanie z Wojewodą Dolnośląskim i działającym...

Zmiany w badaniach statystycznych dotyczących melioracji

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie programu badań statystycznych statystyki publicznej na rok 2018 (Dz. U. poz. 149) weszło w...

Rolnicy protestują w Warszawie !

Rolnicy protestują w Warszawie. Sprzed Pałacu Kultury i Nauki przeszli na Krakowskie Przedmieście. Podkreślają, że chcą wywrzeć presję na prezydenta Polski, ale manifestacja na...

Coroczne rozbieżności w powierzchni PEG kłopotliwe dla rolników

Do Krajowej Rady Izb Rolniczych napływają sygnały z wojewódzkich izb rolniczych iż w dalszym ciągu rolnicy zgłaszają problemy, iż w otrzymywanych z ARiMR kolejnych spersonalizowanych...

Polski eksport żywności rośnie nieprzerwanie od lat

Wartość eksportu polskiej żywności za 2018 rok prawdopodobnie znacznie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem w dotychczasowej historii. Polscy producenci, aby rozwijać się...

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość ?

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość ?

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych osiągnięć okazały się mieć negatywny wpływ na środowisko, jakość produktów żywnościowych i zdrowie konsumentów. W świetle tych zmian obok produkcji żywności w systemie konwencjonalnym już od lat 80. XX w. rozwija się rolnictwo ekologiczne.

W produkcji ekologicznej nie stosuje się między innymi prewencyjnie antybiotyków w chowie zwierząt oraz syntetycznych pestycydów i nawozów mineralnych w uprawie roślin. Żywność ekologiczna staje się coraz bardziej popularna. Pozostaje tylko pytanie, czy jesteśmy w stanie wyprodukować dostateczną ilość żywności metodami ekologicznymi.

Wiedza a postęp

Nasza wiedza o żywności w dużej mierze opiera się na doświadczeniu. W drugiej połowie XX wieku przekonaliśmy się na przykład, że niektóre pestycydy stosowane w produkcji żywności nie są bezpieczne dla zdrowia, jak wcześniej sądzono. Zostały one wycofane z obrotu – czołowym przykładem jest słynne DDT - a ich miejsce zajęły inne środki. Nie wiemy jednak, czy są one na pewno lepsze.

Produkty rolnictwa ekologicznego z zasady zawierają zerowe lub śladowe pozostałości syntetycznych pestycydów. Jednocześnie na podstawie wielu badań i metaanaliz wiemy, że surowce ekologiczne w porównaniu do surowców konwencjonalnych zawierają istotnie więcej związków bioaktywnych, zwłaszcza prozdrowotnych polifenoli. Wszystko to łącznie przekłada się prawdopodobnie na lepszą odporność ludzi i zwierząt na różne choroby.


Biorąc pod uwagę fakt, że każdy człowiek konsumuje codziennie około 3 kg jedzenia i płynów, ogromnego znaczenia nabiera to, czy żywność ta zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje. Szczególnie groźne jest systematyczne spożywanie pokarmów zawierających nawet niskie dawki środków takich, pestycydy, metale ciężkie, węglowodory aromatyczne, itp.

Strach przed „chemią”

Na straży bezpieczeństwa żywności stoją odpowiednie służby, także dystrybutorzy żywności dokładają wszelkich starań, by sprzedawać dobrą żywność, choćby w trosce o własny wizerunek. Prawo, zalecenia, kontrola jakości – wszystko to jednak niekiedy zawodzi. Bardzo często docierają informacje z różnych krajów np. o przekroczeniu dawki pestycydów w płodach rolnych, śladowych ilościach antybiotyków w kurczakach czy jajach skażonych biobójczym fipronilem. Według najnowszego raportu EFSA (Sprawozdanie na temat pozostałości pestycydów mierzonych w produktach ekologicznych i konwencjonalnych w UE, EFSA 2018) 44,5% z 28 912 próbek żywności konwencjonalnej poddanych analizie zawierało pozostałości jednego lub więcej pestycydów. W przypadku 1,2% zbadanych próbek (338 próbek) zidentyfikowano przekroczenia maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu do około 100 różnych substancji.

Pod tym względem żywność ekologiczna jest o wiele bezpieczniejsza: 6,5% z 940 próbek poddanych analizie (126 próbek) zawierało pozostałości jednego lub więcej pestycydów, a w przypadku 0,2% analizowanych próbek zmierzone pozostałości pestycydów przekraczały dopuszczalne normy. Ponadto, aby produkt ekologiczny otrzymał odpowiedni certyfikat, producent musi poddawać się zapowiedzianym i niespodziewanym kontrolom ze strony jednostki certyfikującej. Trzeba jednak mieć świadomość, że żywność ekologiczna (krajowa i importowana) stanowi w Polsce nadal zaledwie kilka procent rynku.

Moda na eko

Produkcja ekologiczna rozwija się na całym świecie bardzo dynamicznie. Co roku zwiększa się powierzchnia upraw i przybywa producentów ekoproduktów. W 2017 r. światowa powierzchnia upraw ekologicznych przekroczyła 60 mln hektarów, a roczna wartość tego rynku to prawie 90 mld dol. Największe obszary upraw znajdują się w Oceanii, Europie (głównie Hiszpania, Włochy i Francja), Ameryce Łacińskiej i Azji. W Polsce w 2017 r. było 23 375 producentów ekologicznych, w tym 22 435 producentów rolnych (https://pomorska.pl/rolnictwo-ekologiczne-w-polsce-w-raporcie-2017-ilu-mamy-producentow/ar/12546748).

Wiele wskazuje na to, że produkcja ekologiczna będzie się rozwijać na całym świecie. Wraz ze wzrostem wiedzy rośnie świadomość producentów i konsumentów. Pewność, że żywność ta zgodnie z aktualnym stanem wiedzy jest bezpieczna dla zdrowia, ma na tym rynku coraz większe znaczenie. Tylko czy jesteśmy w stanie w skali świata ekologicznymi metodami wyprodukować dostateczną ilość żywności?

Do 2006 r. eksperci zajmujący się światowym rynkiem żywności sądzili, że jest to niemożliwe. Produkty ekologiczne miały być dobrem luksusowym. Okazuje się jednak, że możemy wyżywić świat bez stosowania środków, co do bezpieczeństwa których są wątpliwości. „Produkcja ekologiczna w skali globalnej daje plony mniejsze o 20% niż produkcja konwencjonalna. Trzeba jednak mieć świadomość, że obecnie np. w Europie występuje nadmiar żywności oraz marnuje się ponad 30% wyprodukowanych płodów rolnych. Problem głodu na świecie nie wynika z braku żywności, lecz z jej marnowania i niewłaściwej dystrybucji, zwłaszcza w biednych rejonach półkuli południowej. Możemy produkować wystarczająco dużo żywności ekologicznej bez zwiększania światowych obszarów upraw. Rolnictwo ekologiczne nie oznacza obecnie powrotu do starodawnych metod uprawy, opartych jedynie na stosowaniu obornika i ręcznym odchwaszczaniu. Jest wręcz odwrotnie. Obecnie znaczną część postępu technologicznego stymulują potrzeby produkcji ekologicznej – poszukuje się źródeł naturalnych nawozów pozyskiwanych z mielonych skał, stosuje się nowoczesne i bardziej skuteczne maszyny w uprawie gleby, metody biologiczne ochrony roślin, np. przy pomocy drapieżnych owadów lub bakterii, szuka się odmian lepiej dostosowanych do produkcji ekologicznej, np. odporniejszych na choroby grzybowe. Jest nadzieja, że w tym kierunku powoli będzie szło całe światowe rolnictwo” – mówi prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Ekoprzyszłość

Nowy trend w produkcji żywności, jakim jest rolnictwo ekologiczne, ma w najbliższym czasie szansę na dynamiczny rozwój. Jednak proces transformacji rynku niszowego w rynek dominujący wymaga podjęcia wielu działań. W Polsce przede wszystkim niezbędne jest podjęcie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności ekologicznej, a także zapewnienie tym produktom zbytu poprzez podniesienie poziomu wiedzy konsumentów. Cele te ma realizować Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Bio założona w listopadzie 2018 r. pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej członkami są przedstawiciele Carrefour Polska, Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, stowarzyszenia Ekołan oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W odpowiedzi na zapotrzebowanie ze strony rynku pracy w SGGW uruchomione zostały pierwsze w Polsce studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności (Organic Agriculture and Food Production). Jest to pierwszy taki kierunek w Polsce, w dodatku prowadzony w języku angielskim. Jego absolwenci będą przygotowani do kreowania rozwoju rolnictwa ekologicznego, prowadzenia gospodarstw ekologicznych, pracy w przetwórstwie ekologicznej żywności, w handlu oraz w innych firmach działających w obsłudze produkcji ekologicznej.

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz